Nem fél az uniós pertől a kormány

A Magyarországgal szemben indított három uniós kötelezettségszegési eljárásból kettő nem előfeltétele a Nemzetközi Valutalappal tervezett tárgyalások megkezdésének - mondta Győri Enikő. Véleménye szerint a bírák nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége teljesen külön ügy. Az Unió szerint viszont a bizalom visszaszerzése lenne az alap.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek elmondta: reméli, hogy senki nem akarja összetéveszteni a dolgokat, amelyek nem szükségszerűen kapcsolódnak a hiteltárgyalások megkezdéséhez. A kormány akceptálja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a másik kettő - a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége - teljesen külön ügy. A kormány jelezte, kész arra, hogy a bírók nyugdíjkorhatárának kérdését az Európai Bíróság elé vigye, ha az Európai Bizottság nem fogadja el az érvelést, miszerint nem diszkriminatív lépésről van szó, sokkal inkább olyan intézkedésről, amely valamennyi közalkalmazottra kihatással van. Az államtitkár kiemelte: természetesen nem célunk, hogy bíróságra menjünk, de nem dől össze a világ, ha az ügyek valamelyike a bíróságon végződik. Egy másik Dow Jones interjúban az államtitkár kifejtette: a kormány megteszi azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az államháztartás hiánya a hazai össztermék 3 százaléka alatt legyen. Hozzátette: ezért nem indokolt, hogy az Európai Bizottság szankciókat léptessen életbe az ügyben. Győri Enikő kiemelte: elfogadjuk a bizottság döntését a kohéziós alapok részleges felfüggesztéséről, de fenntartjuk azt a véleményt, hogy a mi kalkulációink eltérőek lehetnek.


Kép:EU

Az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt  hangsúlyozta, ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség. "Egyelőre ez a bizalom megítélésünk szerint nincs meg" - mondta Olivier Bailly. Hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosítása érdekében, "tegye lehetővé a befektetők visszatérését" és a magyar gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését. A szóvivő szerint nem lehet egyértelműen pontokba szedni azokat az elemeket, amelyek a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükségesek. Megjegyezte azonban: a Magyarország ellen az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által indított kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon levő kérdéseknek" a befektetői bizalomhoz szükséges jogi környezettel kapcsolatban.

Enyhül az ársokk?
Duronelly Péter szerint a beruházások visszaesésése várhatóan 5 százalékot ér el 2012-ben, az éves infláció pedig 5 százalék fölött lesz. A KSH adatai szerint márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Februárban 5,9 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. Jelentős mértékben nőtt a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára. Az átlagosnál kevésbé drágultak az élelmiszerek és a szolgáltatások, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni. A márciusi magyarországi inflációs számok arra engednek következtetni, hogy enyhül az év eleji ársokk - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az MSZP-s Tukacs István erre úgy reagált: a szóvivő által is szóvá tett bizalmatlanság okozza a forint árfolyamának hullámzását, gátolja a munkahelyteremtést és rontja a hitelmegállapodás esélyeit. Hozzátette: mindezt csak erősíti a kormány halogató taktikája, hogy az uniós aggályok orvoslása helyett a kabinet időhúzásra játszik. Az IMF-megállapodás feltétele, hogy a kormány egyezségre jusson az EU-val, ami belátható időn belül esélytelen a kormány jelenlegi magatartása mellett - jegyezte meg. A Budapest Alapkezelő elemzői szerint 50 százalékos az esély arra, hogy a magyar kormány még az idén tető alá hozzá az EU-val és az IMF-fel a hitelmegállapodást. A megállapodás nélkül is megoldható az államadósság ez évi finanszírozása, de magasabb áron. Figyelembe kell azonban venni, hogy a magyar pénzügyi stabilitás szempontjából kiemelten fontos a feltörekvő piacok felé irányuló tőkeáramlás, ha ez változik, az komoly gondokat idézhet elő a finanszírozásban - mondta Duronelly Péter, az alapkezelő befektetési igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Budapest Alapkezelő szakértői szerint a magyar gazdaság idén recesszióban lesz, egyedül az export teljesít kedvezően. A pozitív külső egyensúly ellenére a nagy külső adósság sérülékennyé teszi az országot - húzta alá a befektetési igazgató. Ha a privátszektor és az állam külső adósságát együtt számoljuk, akkor annak összege eléri a magyar GDP 160 százalékát - fűzte hozzá. Duronelly kiemelte: a jelenlegi feltételek mellett a magyar államadóság-pálya nem finanszírozható, de ezzel egyelőre a magyar gazdaságpolitika nem számol. Úgy vélte: az ország külső megítélésében, a kamatfelárak és a CDS-árazásában nem az ország folyó fizetési mérlegének alakulása, sokkal inkább a magas külső adósság játszik meghatározó szerepet. Aláhúzta: a magyar állampapírok hozama a mérlegproblémák, a magánszektor és az állam együttesen hatalmas külső adóssága miatt magas és magasan van a magyar CDS felár. Kifejtette: ha a mostani trendek esetleg megfordulnának, és a feltörekvő piacok állampapírjaiba fektető alapokba a jelenleginél kevesebb tőke áramlana, az nagy gondot jelentene a magyar államadósság finanszírozásában is. Ha egy ilyen esetben az ország nem rendelkezik egy védőhálóval, "akkor elszállunk, mint a győzelmi zászló" - mondta maliciózusan Duronelly Péter.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo