hirdetés

Mit hozott 2020 a magyar cégek létszámában?

Bár kevesebb cég szűnt meg, kevesebb felszámolás, csőd és kényszertörlés indult, csak minimális mértékben nőtt a vállalkozások száma 2020-ban az előző évhez képest. Miközben az ágazatok nagy többségénél kevesebb cég működött 2020 végén, mint egy éve, a megyék túlnyomó többségében emelkedett ez az érték.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Bő tizedével kevesebb cég szűnt meg, ötödével kevesebb felszámolás indult, csaknem felével csökkent a csődök és a kényszertörlések száma az előző évhez képest – olvasható ki a Bisnode 2020 év végi adataiból. Egyedül a végelszámolások száma nőtt, ez 17 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, így a végelszámolások a kényszertörlésekkel szinte azonos gyakoriságúak lettek. Csökkent az újonnan alapított cégek száma is, de csak minimális mértékben: a 28 879 -es érték 0,4 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. Mindezzel együtt 2020 végén 490 043 működő cég volt Magyarországon, ami 1337-tel több (alig 0,3 százalékos növekedés) az előző évhez képest.

Az iparágakat tekintve 14 ágazatban működött több cég, mint 2019-ben, de a növekedés nagyobb részüknél 2 százalék alatti volt. A legnagyobb mértékben az építőiparban bővült a cégek száma – százalékosan és abszolút értékben is –, a 2020 végén működő 53 210 vállalkozás 2712-vel több mint egy éve, ami 5,4 százalékos növekedést jelent.

Az ágazatok valamivel nagyobb részénél a cégek számának visszaesése figyelhető meg a Bisnode adatai alapján. A legnagyobb mértékű esés – abszolút mértékben – a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban figyelhető meg. A területen 2020 végén működő 79 622 vállalkozás 1203-mal (1,4 százalékkal) kevesebb, mint egy éve. Arányaiban viszont a papíriparnál látható a legnagyobb – 4 százalékos – visszaesés, ami az előző évinél 137-tel kevesebb, összesen 3258 működő céget jelentett 2020 végén.

A cégalapítási kedv 14 ágazatban nőtt tavalyhoz képest, kilenc területen 10 százalék feletti a növekedés. A legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre, de a 5755-ös érték így is 1,3 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben (5833).

A legtöbb ágazatban visszaesett a megszűnő cégek száma.A legtöbb cég (4920) egyébként a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatában szűnt meg, ez az érték 5,8 százalékkal (269) magasabb, mint tavaly volt.

A legtöbb felszámolás – 818 – az építőiparban indult, ami 4,3 százalékkal kevesebb mint egy éve. A legtöbb csődöt – 5-öt – a Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) ágazatban regisztrálta a Bisnode. A legtöbb – 3170 – végelszámolás a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatában indult, ami 18,4 százalékkal magasabb, mint egy éve. A kényszertörlések száma öt ágazatban volt magasabb ezernél, a legtöbbet – 1923-at – építőiparban működő vállalkozások ellen indítottak.

Működő cégek számában továbbra is külön értékeljük a fővárost és Pest megyét.. A legtöbb cég Budapesten működött 2020 végén: 189 911, ami 1423-mal (0,7 százalékkal) kevesebb, mint egy éve. A Pest megyei működő cégek száma 1,5 százalékkal nőtt tavalyhoz képest 76 980-ra.

A megyék többségében egyébként nőtt a működő cégek száma, a legnagyobb mértékben Fejérben. Az itt a Bisnode által egy év alatt regisztrált 1,8 százalékos növekedés 15 812 működő vállalkozást jelentett 2020 végén. A vállalkozások száma mindössze három helyen – Budapesten, Hevesben és Békésben – csökkent, de ez egyik esetben sem érte el az 1 százalékot.

Budapesten alapították a legtöbb új céget (12 781), itt is szűnt meg a legtöbb (15 727), itt indult a legtöbb felszámolás (1784), a legtöbb csőd (7) és a legtöbb végelszámolás (5 462), valamint kényszertörlés (8 845). Ezekben az értékekben Pest megye a második.

A külön vizsgált megyék közül kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, a legtöbb új alapítású vállalkozással (1071), a legtöbb cégmegszűnéssel (1025), a legtöbb végelszámolással (470) és kényszertörléssel (383), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol a legtöbb felszámolás (283) indult. A megyék közül egyébként a legtöbb cég – 18 958 – Bács-Kiskunban működött, a legkevesebb pedig Nógrádban: 4362.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo