A bio borhoz idő, türelem és tudás kell – amely sokszor generációról generációra száll. Az Illyés Kúriában például 2006 óta készülnek vörösborok natúr eljárással a szekszárdi lankákon. „Számunkra a legfontosabb az, hogy hagyjuk a szőlő adott évjáratra jellemző ízeit és textúráit kiteljesedni, nem erőszakolunk rá a borra egy állandó aromaprofilt” – magyarázza Illyés Miklós, a Kúria társtulajdonosa, borszakértő. „Kerüljük a durva préselést, a ledarált szőlőt kimondottan hosszú ideig tartjuk héjon. Ez segítségünkre van a bor teltségének és karakterének kialakításában” – teszi hozzá Illyés Bálint, a Kúria társtulajdonosa. A Kúria borait évről évre a Bio-Kontroll Hungária is vizsgálja, és tanúsítja a növénytermesztés és a feldolgozás hazai és európai bio-szabályzásnak való megfelelését.
Az ünnepek alatt fogy a legtöbb testes vörös
Az Illyés Kúria tapasztalatai szerint a legtöbb vörösbor a december és február közötti időszakban fogy, hiszen nem csak az ünnepi asztalra, hanem a fa alá is kerül egy-egy palack. Az Ipsos és a Kúria kutatásából az is kiderült, hogy milyen borral nem lövünk mellé, ha ajándékozásra kerül a sor: a magyarok csaknem fele (42 százalék) leginkább a hazai borokat kedveli, és minden negyedik válaszadó kifejezetten helyi őstermelőtől származó vörösbornak, illetve bio bornak örülne.
Az eredmények összecsengenek az európai trendekkel, hiszen a csökkenő alkoholfogyasztás mellett a bor kiválasztása egyben értékválasztássá is válik, ahol a legfontosabb szempontok között szerepel a természetesség, a fenntarthatóság és a bor eredete.