A magyarok 80 százaléka örülne a karácsonyfa alá rejtett palack bornak – különösen, ha az hazai őstermelőtől származik és vörös – derült ki az Ipsos Zrt. és az Illyés Kúria friss kutatásából.
Az organikus borászat megbízásából készült felmérés azt is megmutatta, hogy minden negyedik válaszadó kifejezetten örülne, ha idén bio bort kapna ajándékba. A piac óriási növekedési potenciálját mutatja, hogy a válaszadók 37 százaléka bár még nem kóstolt natúr bort, szívesen kipróbálná – akár idén karácsonykor.
Jelentős növekedési potenciál előtt állhat a szegmens
Az Ipsos és az Illyés Kúria friss felmérése szerint a magyar fogyasztók közel kétharmada hallott már a bio vagy natúr borokról, a megkérdezettek 13 százaléka pedig már kóstolta is ezeket. A legtöbben (57 százalék) egyértelműen a „nagyüzemi” borkészítés során alkalmazott „vegyszerek” miatt nyitnak a bio borok felé, de a válaszadók szerint fontos érv az is, hogy a natúr borok természetesebb ízt eredményeznek (38 százalék) és fenntarthatóbb termelés mellett készülnek (29 százalék). Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős növekedés ígérete rejlik a szegmensben, hiszen a válaszadók 37 százaléka szeretné megkóstolni az általa eddig csak hallomásból ismert bio borokat, nem is beszélve a magyarok csaknem feléről, akik számára teljesen ismeretlen ez a kategória.
Fotó: Illyés Kúria
Műtrágya és polivinil-polipirrolidon
Míg a nagyüzemi bortermelés során a magas hozam érdekében rendszeresen permetezik a teljes szőlőültetvényt olyan szintetikus növényvédő szerekkel, mint az azoxistrobin vagy a boscalid, a bio tőkék esetében kizárólag réz- és kén-alapú bio-gombaölők, illetve növényi kivonatok és mikroba-alapú termékek engedélyezettek, azok is nagyon korlátozott mennyiségben. A műtrágyák használata is tilos – helyette a régről bevált komposzt és zöldtrágya segítségével növelik a talaj termőképességét. A nagyüzemi borok esetén a tartósításhoz használt kén-dioxid mennyisége is gyakran 2–3-szor magasabb, mint a bio borok esetében, nem beszélve az olyan anyagokról, mint például a színstabilizáló polivinil-polipirrolidonról (PVPP), amely a natúr borok esetében szintén tiltólistán áll.