Még egy papírtól megszabadulhatunk

A cunamiként érkező technológiai változásokból a kereskedelem sem maradhat ki. A webes értékesítés már szinte alap, már a mobilvásárlás sem nagyon kérdés. De a technológia még az olyan egyszerű dolgokat is átalakíthatja, mint egy sima blokk.

Cunamit látunk a technológiában, olyan nagy változás jön, amire ha nem számítunk, hatalmas veszteségeket fog okozni. Rengeteg előjele van már, a kereskedelem nem vonhatja ki magát a világ változásából. Elég csak arra gondolni, hogy a netes vásárlással például a zene boltok gyakorlatilag eltűntek. Ki akarna ma már elmenni egy elegáns üzletbe és belehallgatni egy CD-be, amit esetleg meg akar venni? Az okostelefonok terjedése még ennél is drasztikusabb változásokat hoz – mondta a Kereskedj okosan! Retail konferencián Bessenyei István a Laurel cégcsoport tulajdonosa.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Akkor vagyunk veszélyben, ha világ már tud valamit és mi abból kimaradunk. Nem önmagában a változás veszélyes az üzletre, hanem az, ha arról nem veszünk tudomást. A kereskedők sajnos sokszor a mindennapi dolgokkal vannak elfoglalva és nem fordítanak figyelmet arra, hogy mi várja őket az akár közeli jövőben. Így a cunami tényleg meglepetésként éri és elsodorhatja őket – hangsúlyozta a szakember. Régen a szervezettségre, csapatmunkára, automatizálásra kellett figyelni első sorban, mára a mesterséges intelligencia, a web- és mobiltechnológia, a vásárlók személyre szabott kiszolgálása került a középpontba. Nem lehet rutinból dolgozni, nyitottnak kell lenni a változásokra, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a rohamosan változó piaci körülményekhez.

Csaknem egy mázsa papírt használunk évente
A globális évi papírfelhasználás mintegy 370 millió tonnára tehető, amelynek felét – 51 százalékot – a különböző csomagoló anyagok adják, míg az írónyomó 29, az újságnyomó 9, a háztartási papír 7, míg az egyéb termékek 4 százalékot teszik ki az Europapier adatai szerint. Egy átlagos magyar 91 kg papírt használ el egy évben, amivel hazánk jelentősen az EU átlag alatt van.
Még egyel kevesebb papír

A technológiának olyan dolgokat is érintenie kell, amelyekről nem gondolnánk, hogy bármi is változhat. Az elektronikus és fizikai vásárlás összefonódásának következő lépése lehet a konferencián bemutatott e-blokk, aminek köszönhetően a fizikai boltban való vásárlás után sem kell nyomtatni, a vásárlónak pedig papírfecniket őrizgetnie. Az e-blokk megoldással a vásárlások adatait már nem papíron tárolják, hanem egy elektronikus számlakezelő fiókban, ahonnan bármikor előkereshetők, ellenőrizhetők. Az informatikai háttérnek köszönhetően a vásárlók rendszerben láthatják vásárlásaik blokkjainak tartalmát, amelyből akár kimutatást készíthetnek, így követhetik mire, mennyit költöttek.

A vásárlók egy applikációm keresztül egyedi azonosítót kapnak, így érhetik el a rendszerbe feltöltött elektronikus blokkokat. A hosszú távú cél, hogy ez a terület is papírmentessé válhasson. Az elektronikus blokkal megtakarítható a pénztárgép szalagok gyártásához szükséges fa, olaj és víz – a környezettudatosságot pedig a vásárlók is értékelik. De egyszerűbbé teheti a kereskedők életét is, hisz egy tétellel kevesebb lesz a beszerzési listán.

Az e-blokk világszerte új technológia, az Egyesült Államokban két éve működik hasonló rendszer, mint amilyen most már Magyarországon is elérhető. A hazai rendszer a felhasználók számára annyival egyszerűbb lesz, hogy az amerikai példával szemben nem minden üzletnél kell külön regisztrálni és a boltláncoknak sem terveznek külön applikációt, ehelyett a kereskedők a kialakított eBlokk központhoz csatlakozhatnak.

A jelenlegi szabályozás szerint az elektronikus blokk még nem válthatja ki a papírra nyomtatott változatot, mivel az utóbbit írja elő a hatóság. Ezért „csak” a vásárlói előnyök élvezhetők a rendszer révén – de Bessenyei István szerint csak idő kérdése, hogy teljesen elhagyható legyen a nyomtatási fázis.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo