hirdetés

Lesújtó: anyagi gondokkal küzd a magyarok háromnegyede

Az emberek nem pusztán hosszú életre vágynak, hanem hogy a megadatott időből a lehető legtöbbet tudják kihozni. Nincs ez másképp a magyaroknál sem, a jó életminőség feltételei – így az egészség, de különösen az anyagi biztonság – tekintetében ugyanakkor komoly kihívásokkal küzdünk. Ezért pesszimistán tekintünk a jövőbe, sőt 28 százalék lehetetlennek látja megvalósítani, amit az élettől szeretne – derül ki az NN 2023-as „Longevity”, hosszabb várható élettartamra való felkészültségünket vizsgáló nemzetközi kutatásából.

hirdetés

Miközben folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, az NN 11 országban végzett friss, reprezentatív felmérése szerint a magyarok mindössze 38 százalék-a érzi magát késznek a hosszabb életre.

A „Longevity” kutatás az egészségügyi, pénzügyi és mentális felkészültséget vizsgálta a válaszadók körében.Az eredmények szerint a pénzügyek terén Magyarország közepesen gyengén teljesít a nemzetközi mezőnyben. Ennek kapcsán pedig az is kiderült, az élmezőnyben vagyunk a pesszimizmust illetően. Japán, Belgium és Szlovákia után ugyanis a magyaroknál a legalacsonyabb, mindössze 16 százalék azok aránya, akik optimistán tekintenek a jövőbe, míg 84 százalék különböző aggodalmainak adott hangot.

Közepesen gyengén teljesítünk a pénzügyekben (Fotó: Depositphotos)
Közepesen gyengén teljesítünk a pénzügyekben (Fotó: Depositphotos)

Nyugtalanító pénzügyeink

A magyarországi pesszimizmust mindenekelőtt a háztartásokat és az ország gazdaságát érintő kihívások táplálják: a megkérdezettek kétharmada szerint a megélhetési költségek és az infláció adnak a legtöbb okot aggodalomra, 41 százalék pedig a gazdaság és foglalkoztatás terén lát súlyos kockázatokat. A kutatás szerint a magyarok csaknem háromnegyede küzd kisebb-nagyobb anyagi kihívásokkal (33 százalék komolyabb, 41 százalék mérsékeltebb nehézségekkel) és mindössze negyedük válaszolta azt, hogy nincs ilyen jellegű problémája. A megkérdezettek ötöde törekszik arra, hogy pénzügyileg bebiztosítsa magát, míg 35 százalék-uk nem tesz ilyen lepéseket.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a magyarok közel fele (46 százalék) nem elégedett saját anyagi helyzetével. Minden harmadik válaszadó küzdelmesnek ítéli a megélhetést, 18 százalék szorul rá családtagjai vagy barátai anyagi segítségére és mindössze 41 százalék rendelkezik legalább három havi megtakarítással. A borúlátást erősíti az a tény is, hogy a kutatás szerint a magyarok 59 százalék-a szerint romlott saját pénzügyi helyzete az elmúlt években.

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo