hirdetés

Jelentős eltérések a fővároson belül

Jelentős eltérések alakultak ki az év elején a lakásvásárlások célja alapján a fővárosban: míg Budán februárban rekordszintre emelkedett a befektetések aránya a teljes eladáshoz képest, addig a pesti kerületek nagy részében csökkent a befektetési szándékkal vásárlók aránya – közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése alapján kedden az MTI-vel.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Az elemzés szerint januárig hasonló tendencia figyelhető meg az egész országban a befektetések arányának változásában. Az alacsonyabb vidéki értékeket (38–42 százalék) ellensúlyozta a Budapesti magasabb arány (40–48 százalék), de a változások mértéke és iránya megegyezett. Így például a decemberi visszaesés és a januári növekedés is az egész országot jellemezte. Ezután azonban a budapesti értékek csökkenésnek indultak, mellyel ellentétben vidéken stagnált, majd újra emelkedett a befektetési arány.

Kép: Pixabay

Márciusban vidéken akár jelentős növekedés is bekövetkezhet a befektetési célú vásárlásokban, míg Budapesten tovább csökkenhet a befektetők részesedése az ingatlanpiacon. A Duna House elemzése szerint nem annyira a befektetők száma csökkent, hanem a saját célra vásárlóké nőtt – írták.

A VI. kerület még mindig a befektetők kedvence 

A főváros egyes részei között jelentős eltérések adódnak az elemzés szerint. Különösen igaz ez a belvárosra – V., VI. és VII. kerület –, ahol februárra 9 százalékos csökkenés következett be, és egyelőre a március további csökkenést mutat. Kiemelkedő a VI. kerületben tapasztalt 30 százalékos csökkenés, melyet az V. kerület növekvő, szinte 100 százalékos értékei ellensúlyoznak. A nagy visszaesés ellenére is közel 70 százalékos a befektetési vásárlások aránya a VI. kerületben, az egész országban a pesti belvárosban a legmagasabb az ilyen céllal ingatlant vásárlók aránya.

47 és 477 ezer forint is lehet egyetlen négyzetméter
Magyarország legolcsóbb részén, a Bodrogközben 47 ezer forintos négyzetméteráron, a legdrágább Budapesten 477 ezer forintos négyzetméteráron lehet lakáshoz jutni az Otthontérkép friss átlagár-elemzése alapján.
A XIII. kerületben a visszaesés mértéke hasonlít a VI. kerületi zuhanásra. Március első felében mért értékek azonban mindkét kerületben újabb növekedésre utalnak, a XIII. kerületben jelenleg 40 százalékos arány mérhető. A főváros pesti oldalán a VIII., IX. és a XIV. kerületekben nőtt a befektetések aránya 2017 első negyedévében.

Az belső, sokak által kedvelt területeken az árak már olyan magasak, hogy a befektetők számára kisebb haszon érhető csak el. Számukra a befektetések új helyszínévé a belvárost övező kerületek válhatnak, mint például a IX. vagy a XIV. kerület. A Duna House azonban inkább a magáncélú vásárlások erősödését tapasztalja a piacon, ami arra enged következtetni, hogy a piaci várakozások szerint további drágulásra számítanak a vásárlók.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo