IMF megállapodás: Mégis vannak feltételek?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a magyar-EU tárgyalások fejleményeire. Ebben üdvözölte az előrelépést és egyúttal kijelentette: kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására.

Április 25-én az Európai Bizottság zöld utat adott a Magyarország és az IMF közötti hitelmegállapodásról szóló tárgyalások megkezdésének. A bizottság szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások – derült ki a testület brüsszeli hivatalos közleményéből. A bizottság szóvivőjének szerdai bejelentése szerint az MNB függetlensége ügyében januárban indult kötelezettségszegési eljárást a bizottság kész lezárni, amennyiben a magyar parlament elfogadja azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek tervezetét a kormány bemutatta Brüsszelnek.


Kép:PP archív
Mérföldkő
Fellegi Tamás szerdán sajtótájékoztatón jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése előtt. Korábban a tárgyalások megkezdésének legfőbb akadályaként emlegetett jegybanktörvénnyel kapcsolatban a tárca nélküli miniszter megismételte azt a kormányoldalról korábban többször is elhangozott kijelentést, hogy újabb jegybanki alelnök kinevezésére és a monetáris tanács bővítésére a jelenlegi vezetés mandátumának lejártáig nem kerül sor. Kijelentette azt is a jegybankelnök eskütétele és fizetése elvi kérdés, így a magyar kormány akár a bíróság előtt is megvédi erre vonatkozó álláspontját.

Jegybanksztori

Ennek tükrében némi meglepetést okozhat az IMF csütörtök esti reakciója, amelyben üdvözölte a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője az IMF hivatalos álláspontját így tolmáscolta: „A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a megállapodást és kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására”.

Bár korábban Ivaschenko a tárgyalások megkezdésének időpontjára vonatkozó kérdésekre rendre az EU megállapodást említette, mint feltételt, a mostani hivatalos állásfoglalását akár érthetjük úgy is, hogy az uniós „megbékéléstől” függetlenül, az IMF  mégis keményebb feltételeket támaszt.

Kérdés, hogy a valutaalap bizalmatlan, és csupán megvárja, hogy az EU által kért jegybanktörvény-módosításokat elfogadja a parlament, vagy azokban a kérdésekben, amelyekben az unió látszólag „megbékélt” – például a jegybanki vezetők fizetése, illetve az eskütétel – az IMF változatlanul módosítást szeretne.

Az IMF a mi barátunk
Orbán Viktor az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta: először tisztázni kell, ki hogyan látja az ország helyzetét. A kormány továbbra is úgy ítéli meg, hogy az ország biztonságos működtetéséhez szükséges pénz rendelkezésre áll, ezért nem akar hitelt lehívni a valutaalaptól. A miniszterelnök azt mondta, a kabinet csak egy "nyilatkozatot" szeretne az IMF-től, hogy Magyarország számíthat egy biztonsági hálóra, ha az európai kötvénypiacon gondok adódnak. Jelezte ugyanakkor, hogy az IMF a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt úgy látja, ténylegesen hitelre van szükségünk. Arra a felvetésre, hogy a valutaalap azért akarhat pénzt adni, mert így tud beleszólni a magyar gazdaságpolitikába, Orbán Viktor úgy reagált: "ez egy rosszindulatú értelmezés, az IMF a mi barátunk", írja az MTI közleményében.

Teljes siker

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken a miniszterelnök elmondta: az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit", írja az MTI közleménye.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte, a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet. A hitelkeret elnevezésétől függetlenül a kormány továbbra is egyfajta védőhálóként tekint a csomagra, idézi az MTI a gazdasági bizottság fideszes elnökének a TV2 Mokka című reggeli műsorában mondott szavait.

Együttműködésre ösztönöz az EU

Az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni álláspont enyhítésével valószínűleg együttműködésre kívánta ösztönözni a magyar kormányt, és el akarta kerülni a magyarországi EU-ellenes érzelmek további erősödését - vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Szerintük a harmadik negyedévben fejeződhetnek be a tárgyalások.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzőstábja befektetők számára összeállított, Londonban pénteken ismertetett átfogó elemzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy az EU-bizottság nyilván nem akarta "eltaszítani" Magyarországot. Mindemellett szerintük Brüsszelnek nem volt egyértelműen erős jogi alapja sem arra, hogy politikai feltételeket fogalmazzon meg egy pénzügyi jellegű támogatási program keretében.

Ugyanakkor a Barclays Capital londoni elemzőstábja szerint azonban ez azt is jelenti, hogy az Európai Bizottság alapállása a gazdasági jellegű kérdésekben nem feltétlenül változott, és emiatt a tárgyalások elhúzódhatnak.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo