IMF: ki beszélt itt megszorításokról?

Folynak az egyeztetések a nemzetközi pénzügyi intézmények és Magyarország között a hazánknak nyújtandó hitelkeretről. A kommunikációval a sajtóban megjelenő nyilatkozatok alapján azonban lehet némi baj. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a magyar delegáció az október közepi IMF közgyűlésen egyeztet majd a kérdésről partnereivel.

A magyar fél álláspontjáról a legfrissebb információkat Varga Mihály Heti Válasznak adott interjújából lehet megtudni. A tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter ebben arról beszélt: reméli, hogy a szóbeli egyeztetéseket követően érdemben is felgyorsulhatnak a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió között. Magyarország is jelen lesz az IMF október 14-i tokiói közgyűlésén, amelyen az országot Varga Mihály fogja képviselni, s a tervek szerint találkozik majd Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosával is.

Egyeztettek a túlzottdeficit-eljárásról

Másként számolnak
A kormány és az IMF eltérően ítéli meg az ország növekedési lehetőségét, és a két álláspont között több mint 600 milliárd forintra rúg-e a különbség. E kérdést illetően Varga Mihály hangsúlyozta: az IMF szakértői szerint a gyengébb magyar gazdasági növekedés miatt az államháztartásban jövőre jóval három százalék fölött várható a hiány. A kormány a bővülés mértékét másképp ítéli meg, így az ebből fakadó különbség nagyságát Varga Mihály közlése szerint 300-350 milliárd forintra tehető. Július óta csak rosszabb adatok jöttek ki a gazdaságról, ezért a kormány nem tudja elkerülni, hogy ne vizsgálja felül a gazdasági növekedésre vonatkozó terveit. Ha mindenhol visszavesznek a növekedésből Európában, akkor mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna. Magyarország mérete és beágyazottsága miatt nem lehet külön világ a világban – emelte ki Varga.
A miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar kormány a héten tárgyalt Barbara Kauffmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével, aki az ország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett Magyarországra. Az Orbán-kormánynak október 5-ig be kell mutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy felfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem.

Ezen az egyeztetésen a miniszter elmondása szerint Barbara Kauffmann arra is kíváncsi volt, mit válaszol a kormány az IMF-nek, amely további pontosításokra szólította fel a magyar felet az alternatív tárgyalási javaslat kapcsán. Mivel az IMF alacsonyabb növekedést vár Magyarország esetében 2013-ban annál, mint amivel a kormány számol, ezért tudni szeretné, milyen hiánycsökkentő intézkedéseket tervez szükség esetére a kabinet.

Több forrás jutna a kisvállalkozások támogatására

Varga Mihály szerint a valutaalapra azért van szükség, mert bizonytalan időszak előtt áll az európai gazdaság, a tagországok súlyos gondjai kiszáríthatják az állampapírpiacokat, és Magyarország magas adósságállománya miatt ellehetetlenülhet az ország finanszírozása. "Az IMF-megállapodás olyan, mint a C-vitamin: nem véd ugyan a meghűléstől, de ha már megfáztunk, segít minél hamarabb meggyógyulni" - mondta a miniszter.

Varga Mihály: az IMF-fel való megállapodásra a kormány két legfontosabb gazdasági célkitűzése - az adósságcsapdából való kiszabadulás és a munkahelyteremtés - miatt is szükség van.

A gazdasági növekedés beindulását pedig a miniszter szerint annyiban tudná segíteni a megállapodás, hogy a megkötését követően a kockázati felárak csökkenhetnek, s az így felszabaduló pénz gazdaságfejlesztésre mehet. Az IMF-fel való megállapodásra a kormány két legfontosabb gazdasági célkitűzése - az adósságcsapdából való kiszabadulás és a munkahelyteremtés - miatt is szükség van - emlékeztetett a miniszter.

Lehet, hogy nem is lesz megállapodás?

Mindezzel együtt a miniszter arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet sor a megállapodásra, nem válaszolt egyértelműen. Mint mondta: "Amikor a miniszterelnök felkért a tisztségre, arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy mi minősülhet majd a munkám eredményének. Szerintem az, ha az ország finanszírozása és működése számára sikerül a legkedvezőbb feltételrendszert kialakítani. Éppen ezért könnyen lehetséges, hogy a végén az számít majd eredménynek, ha mégsem állapodunk meg az IMF-fel. Személyes meggyőződésem továbbra is az, hogy egyezségre kell jutnunk. Ezt persze nem lehet évekig elhúzni. Ezért is kötöttem ki a magam számára egy határidőt. Remélem, még annak letelte előtt sikerül a józan ész és a nyilvánosság elvárása szerint megkötni a megállapodást."

Az EB levele még nem érkezett meg

A nemzetközi intézményekkel folyó levélváltásokról - a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a tárca nélküli miniszter ma reggel úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság levele még nem érkezett meg. A Nemzetközi Valutaalaptól kapott válasz alapján az IMF számára a magyar kormány szeptemberi leveléből elsősorban a makrogazdasági pálya, az ehhez tartozó államháztartási, költségvetési intézkedések voltak fontosak.

Nem akar megszorításokat az IMF
A Nemzetközi Valutaalap nem vár el további megszorításokat Magyarországtól, olyan "kiegyensúlyozottabb" intézkedéseket javasol, amely javítja a gazdaság növekedési kilátásait. Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselője a Bloomberg hírügynökség megkeresésére ma reggel közölte, "nem várunk el több költségvetési kiigazítást azon felül, amelyet a kormány már eddig is tervezett, javaslataink között nincsenek további megszorítások". A nemzetközi intézmény képviselőinek véleménye szerint sokkal kiegyensúlyozottabb intézkedésekkel kellene elérni a kiigazítást, általában gazdasági növekedést segítő politikát látnának szívesen.
A megállapodás formáját illetően Iryna Ivaschenko közölte, hogy az IMF készenléti hitelmegállapodását a magyar kormány álláspontjuk szerint tekintheti elővigyázatosságinak.
A magyarországi képviselő szerdán az MTI kérdésére válaszolva beszélt arról is, hogy továbbra sincs időpont az IMF-tárgyalások magyarországi folytatására. Közölte azt is, hogy a menetrendet sem határozták meg, de az IMF éves összejövetelén Tokióban rövid találkozó lesz a valutaalap vezetése és a magyar delegáció között.
A jövő évi gazdasági növekedés megítélésében közeledni tudtak az álláspontok, hiszen az 1,6 százalékos GDP-növekedést jelző magyar prognózis még az év elején készült, azóta sok minden történt a világban. Egyes területeken a gazdaságpolitikai döntések könnyítettek a helyzeten, míg más területen az európai válság továbbra is kedvezőtlenül hat. Ezek arra sarkallják a magyar kormányt is, hogy a növekedési kilátásokat átértékelje.

A kormány Varga Mihály nyilatkozata szerint lát lehetőséget a fogyasztást terhelő adóknál - elsősorban az általános forgalmi adónál - az adóbevételek hatékonyabb beszedésére. A vita eddig arról folyt, hogy mekkora összeget lehet még a feketének, szürkének nevezett gazdaságból behajtani. A kormány optimista - hangsúlyozta a miniszter és hozzátette, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentős átszervezésen ment keresztül az elmúlt két évben, sokkal hatékonyabbá vált az állami bevételek beszedése.

 

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo