Hogyan kerüljük el, hogy gond legyen a lakáskiadásból?

A felvételi ponthatárok kihirdetésével a lakáskeresési roham is kezdetét veszi az egyetemi városokban, a nyár elején csaknem 15-20 százalékkal több lakás volt kiadó, mint tavaly ilyenkor. A bérbeadók gyakran nagy összegű kaucióval próbálják bebiztosítani magukat arra az esetre, ha a bérlő kárt okozna, nem fizetné a lakbért vagy a rezsit. Pedig probléma esetén elsősorban az számít, hogy milyen szerződést kötöttek a felek. Megfelelő dokumentum nélkül ugyanis sokszor csak hosszas és költséges pereskedéssel lehet pontot tenni az ügy végére. Ezért egyre több bérbeadó kér közjegyző által készített egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérlőjétől, amellyel a bérleti jogviszony megszűnése után a kiköltözést, az elmaradt bérleti díjak és rezsiköltségek, közüzemi díjak megfizetését is biztosítani lehet.

A bérleti díjak mellett az ingatlankínálat is nőtt a KSH–ingatlan.com júliusi adatai szerint, ami hosszabb távon csökkentheti a lakbérek emelkedésének ütemét. A felvételi ponthatárok kihirdetését követően ugyanakkor a kereslet is megugrik az egyetemi városokban. A képzésre felvettek jelentős része ilyenkor keres magának lakást a következő évekre.

Egy ingatlant kiadni és kivenni is kockázattal jár, egy megfelelő és minden részletre kiterjedő szerződéssel azonban számos kellemetlen helyzettől megkímélhetik magukat a felek. A bérlők és a bérbeadók között leggyakrabban az okoz konfliktust, ha nem készült írásbeli bérleti szerződés, vagy ha a dokumentum nem tér ki olyan fontos részletekre, mint például a kiköltözés vagy a kaució visszafizetésének feltételei.

Érvényes bérleti szerződést jogász segítsége nélkül is lehet készíteni. Ugyanakkor a közjegyzők tapasztalatai szerint hosszú távon akkor járnak a legjobban a felek, ha jogász – közjegyző vagy ügyvéd – segítségét kérik. A házilag, gyakran letölthető szerződésminták alapján készülő lakásbérleti szerződések túlnyomó többsége ugyanis éppen akkor nem nyújt valódi védelmet egyik félnek sem, amikor szükség lenne rá.

Egy szerződésekben jártas szakember viszont olyan fontos részletekre is felhívhatja a felek figyelmét, amelyek lehet, hogy eszükbe sem jutnának. A bérleti díj összege mellett azt is fontos a szerződésben rögzíteni, hogy azt az adott hónapban meddig kell megfizetnie a bérlőnek, készpénzben vagy banki átutalással, behozhat-e kisállatot az ingatlanba, vagy éppen mikor kell kiköltöznie a bérleti szerződés megszűnése után, és mik a kaució visszafizetésének feltételei.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo