hirdetés

Hatalmas gödörből igyekszik kilábalni a kiskereskedelem

Júliusban a várakozásokhoz közeli mértékben a nyers adatok szerint 7,7 százalékkal, míg naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, érdemben enyhülve az előző hónapokban mutatott kétszámjegyű visszaesésekhez képest. Az árbevétel az magas infláció miatt 7,3 százalékkal 1570 milliárd forintra emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az első hét hónapban 9,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékkal mérséklődött a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 20,5 százalékkal csökkent az értékesítési volumen naptárhatástól megtisztított volumene. Az üzemanyagforgalom nélkül számolva 4,7 százalékos volt a forgalom visszaesése. Az üzemanyagforgalom csökkenése mindazonáltal jelentősen csökkentheti a nyersolaj és olajtermékek importját, hozzájárulva a külső egyensúly javulásához.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1,4 százalékkal nőtt, ezzel szemben a használtcikk-üzletekben 6,1 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 11,1-16,2 százalékkal csökkent.  Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt. 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 25,2 százalékkal, 2010-hez képest 37,7 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesését a tavaszi hónapokban az szja visszatérítés, és a hathavi fegyverpénz tavalyi kifizetései miatt okozott magas bázis mellett a kiemelkedően magas – bár csökkenő – infláció és a háztartási energiaárak az átlagos fogyasztást meghaladó háztarások számára jelentős emelkedése okozzák. Az élelmiszer üzletek forgalmában továbbra is erőteljes, de egyre enyhébb a visszaesés, az előbbiek mellett a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése miatt. A tudatosabb és óvatosabb vásárlásokat tükrözi, hogy a kiskereskedelmi üzletek árbevétel növekedése elmarad a bérdinamikától, valamint a volumen csökkenése a reálbérek csökkenéséétől, ami arra utal, hogy a háztartások a megtakarításaikat – amit a háztartások pénzügyi számlái is alátámasztanak –, vagy más szolgáltatásokra fordított kiadásaikat növelik.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo