A kávépiaci trendekről szóló kiadvány szerint tavaly decemberben az arabica – a magasabb minőségű kávéfajta, amelyet a pörkölők előnyben részesítenek – mintegy 58 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, míg a robusta típus, amit leginkább az instant kávé előállításához és a kávé keverékek töltő anyagaként használnak, 70 százalékos dráguláson ment át. Ezzel lecsökkent a két típus közti árkülönbség, amire közel 30 éve nem volt példa.
Fotó: FAO
További áremelkedés lehetségesek
A FAO előrejelzése szerint a kávé exportpiaci ára tovább emelkedhet idén, ha a főbb termőterületek jelentősen tovább szűkítik a kínálatot.
A közelmúlt drágulásának főbb okozói a limitált vietnámi exportkészlet, Indonézia visszafogott termelése, illetve a kedvezőtlen időjárás Brazíliában.
A szállítás költsége is közrejátszik
A szállítás magasabb költsége szintén hozzájárult a kávé árának emelkedéséhez. Az előzetes adatok alapján tavaly decemberben az Amerikai Egyesült Államokban a fogyasztók 6,6 százalékkal fizettek többet a kávéjukért, míg az Európai Unióban 3,75 százalékkal egy évvel korábbhoz képest.
„A magasabb árak ösztönzőleg hathatnak a technológiai és kutatás-fejlesztési beruházásokhoz a kávészektorban, ami főleg kistermelőkre épül, hogy növeljék a klímaváltozással szembeni ellenálló képességet” – mondta Boubaker Ben-Belhassen, a FAO piacokért és kereskedelemért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy az éghajlatváltozás hosszú távon hatással lesz a kávétermesztésre. A FAO számos kávétermesztő országot támogat a klímabarát megoldások alkalmazásában és a biológiai sokféleség növelésében.