hirdetés

Ez még mindig csak egy újabb fejezet kezdete?

Sokan azt gondolják, hogy a mai Brexit-szavazással végre pont kerül az ügy végére, ám egyes jelek arra utalnak, hogy korai erről beszélni. Barlai Róbert, az OTP Treasury regionális vezetője elemezte a lehetséges hatásokat.
hirdetés

Az Egyesült Királyság kormánya ma bocsátja parlamenti szavazásra Theresa May brit kormányfő megállapodás-tervezetét a Brexitről. Sokan bíznak benne, hogy az alsóházi képviselők döntése alapján végre választ kaphatunk arra a közvéleményt hónapok óta izgalomban tartó kérdésre, hogy az Egyesült Királyság milyen módon távozik az Európai Unióból – a közel kétéves egyeztetési folyamat eredményeképpen létrejött megállapodás elfogadásával, azaz „rendezett Brexittel”; vagy a tervezet elutasítása esetén jöhet a „hard Brexit”, az ugrás az ismeretlenbe.

Kép: Pixabay

Az egyszerűbb út persze az lenne, ha a képviselők elfogadnák a Theresa May által eléjük tárt megállapodás-tervezetet, megteremtve a feltételeket a helyzet rendezésére. Ennek megvalósulása megnyugvást hozna a font piacán, erősödne a brit deviza, a bizonytalansági szcenáriók, gazdasági félelmek kicsit végre kiárazódnának és optimistábbá válnának a pénzpiaci szereplők. Igaz, a brit belpolitikában még ez a kevésbé valószínű, megnyugtató megoldás sem simítaná el az észak-írországi határral kapcsolatos feszültségeket, és az EU-ban maradni kívánó Skóciával szembeni ellentéteket, ami könnyen új löketet adhat a szeparatista mozgalmaknak.

Valószínűbb azonban, hogy a megállapodás-tervezet ellen szavaz a brit parlament többsége. Legalábbis a

A játéknak vége, eljött az igazság pillanata
Ez az a pillanat, amikor mindenkinek színt kell vallania, mellette, vagy ellene letennie a voksát. Holnap szavaz a brit parlament a London és az EU között létrejött kilépési tervről. Ha elbukik a szavazás, akkor a britek nem kilépnek, hanem kipottyannak az Európai Unióból.
papírforma azt ígéri, hogy a brit képviselők nemmel szavaznak Theresa May indítványára, és elutasítják az Európai Unióval előkészített megállapodást. Erre utaló jel többek között az is, hogy az utóbbi napokban az angol kormány mozgásterét segítő törvényjavaslatokat az ellenzék és a Brexit-megállapodást ellenző kormánypárti képviselők sorra leszavazták.

Noha ezzel a verzióval már régóta számol a piac, mégis erősödő bizonytalanságot eredményezhet a gazdasági hangulatban, a határral, teherforgalommal és légiforgalommal kapcsolatos bizonytalanságról szóló hírek egymást fogják érni, és mindez biztosan a font gyengülését fogja eredményezni. 

A helyzet sem így, sem úgy nem ideális az Egyesült Királyság számára - a brit politika olyan csapdahelyzetbe hozta magát, amiből úgy tűnik, nem tud szerencsésen kivergődni. Azonban látnunk kell azt is, hogy egy elhúzódó rendezetlen helyzet, azaz a hard Brexit egyik félnek sem áll érdekében. Ugyan nagyobb törést jelentene az Egyesült Királyság számára, de az Európai Uniónak is komoly károkat okozna a rendezetlen kilépés, ezért Brüsszel várhatóan egy nemleges parlamenti szavazás esetén is a helyzet megoldására fog törekedni, igyekezve elkerülni a nemzetközi bizonytalanság eluralkodását. Erre utaló jelként értelmezhetjük Sebastian Kurz osztrák kancellár megjegyzéseit is a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének fontosságáról. A politika éles kanyarváltásai ellenére a hard Brexit esélye még mindig olyan csekélynek tűnik, hogy a piac nem árazza be az ehhez tartozó kockázatokat.

Ugyancsak erre utal Theresa May hétfőn reggel kiszivárogtatott beszédének tervezete. Eszerint a brit

Az ír útlevél lehet a vészkijárat a briteknek
2018-ban rekordot ért el azoknak a briteknek a száma, akik ír útlevelet kértek. Ezzel az okmánnyal ugyanis élvezhetik az EU állampolgárainak járó előnyöket – idézi a Guardian cikkét a turizmus.com.
kormányfő úgy véli, amennyiben kedden a parlament elveti a Brexit-egyezményt, nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság „egyáltalán ki sem lép” az Európai Unióból, ami katasztrofális mértékben károsítaná a szigetországban a politikába vetett bizalmat.

Különleges pillanatban vagyunk most: egy bonyolult patthelyzetté eszkalálódó diplomáciai és politikai játszma végjátékát látjuk, a kérdés már csak az, hogy a brexit ügyében egymással szemben haladó britek vagy az EU lesz az, amely az utolsó pillanatban elhúzza a kormányt másik elől.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a britek leszavazzák az uniós megállapodás tervezetét. Ugyanakkor mivel az EU el akarja kerülni a rendezetlen Brexitet, időt fog adni az angoloknak a soraik rendezésére. A parlamenti szavazás kudarca esetén Theresa May kormányfő helyzete valószínűleg tarthatatlanná válik, de a lemondása esetén az EU vezetői várhatóan meg akarják majd várni az új brit választások kiírását és lebonyolítását. Könnyen meglehet tehát, hogy az ügy tovább halasztódik, és hiába gondoltuk, igazából mégsem kerül pont a Brexit-kérdés végére.

Rossz hír ez a gyors megoldásban reménykedőknek, de jó hír abból a szempontból, hogy amennyiben a feleknek a megannyi irányváltás ellenére végül sikerül megegyezni, drámai gazdasági reakciók legfeljebb az Egyesült Királyságon belül várhatók, így komoly piaci kockázattal a csatorna túloldalán nem számolnak a gazdasági szereplők. Így a feltörekvő piacokon, köztük Magyarországon sem kell egyelőre arra készülnünk, hogy a brit helyzet következtében felborulna a viszonylagos nyugalom, és erős kilengések történnének a font-forint devizapárnál.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo