Az ír útlevél lehet a vészkijárat a briteknek

2019. január 03. csütörtök - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

2018-ban rekordot ért el azoknak a briteknek a száma, akik ír útlevelet kértek. Ezzel az okmánnyal ugyanis élvezhetik az EU állampolgárainak járó előnyöket – idézi a Guardian cikkét a turizmus.com.

A dublini hatóság statisztikája szerint 2018-ban 200 ezer kérelem érkezett az Egyesült Királyságból, egészen pontosan 84 855-en folyamodtak ír útlevélért Észak-Írországból és 98 544-en Nagy-Britanniából (Angliából, Skóciából és Walesből). Az előző évi adatokkal összehasonlítva az első esetben 2 százalékos a növekedés, a második esetben pedig 22 százalékos.

berxit

Kép: Pixabay

A kérelmezők száma megduplázódott azóta, hogy 2016 júniusában megszavazták a Brexitet. Az ír hivatal a dolgozók számának növelésére is rákényszerült.

A The Guardian cikke szerint azok kérhetnek ír útlevelet, akik bárhol a világban ír állampolgárként születnek, akiknek szülei vagy nagyszülei Írországban vagy Észak-Írországban születtek, illetve bizonyos feltételek esetén az Írországban élő britek is megkaphatják az okmányt. Az utóbbi kategóriába tartozók 529 kérelmet adtak be 2018-ban, ami a 2015-ös 54-hez képest jelentős növekedés.

Megkongatta a vészharangot a brit Nemzeti Bank
Ha nem hagyják el rendezetten az Európai Uniót, Nagy-Britannia legsúlyosabb gazdasági válsága fenyeget a 2. világháború óta, figyelmeztet a brit Nemzeti Bank.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor