Megkongatta a vészharangot a brit Nemzeti Bank

2018. november 29. csütörtök - 14:20 / piacesprofit.hu
  •    

Ha nem hagyják el rendezetten az Európai Uniót, Nagy-Britannia legsúlyosabb gazdasági válsága fenyeget a 2. világháború óta, figyelmeztet a brit Nemzeti Bank.

Az ijesztő előjelzés szerint az ország gazdasága ilyen esetben egy év alatt 8 százalékkal zsugorodna, egy harmaddal csökkennének az ingatlan-árak. Jelentősen megnőne a munkanélküliség és 25 százalékot veszítene értékéből a font az amerikai dollárral szemben. Az infláció 6.5 százalékra emelkedne, ennek következében 5.5 százalékra kellene emelni az irányadó kamatot.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Bank of England szakembereinek vészt jósló figyelmeztetését két héttel azelőtt adta ki, hogy a brit parlament december 11-én szavaz az Unióból való kilépést szabályozó, az EU által már elfogadott tervről. A eddigiek szerint a brit konzervatív kormány által kitárgyalt és elfogadott szerződés nem számíthat parlamenti többségre, azt a kormányzó Konzervatív Párt sok képviselője csakúgy elveti, mint az ellenzéki Munkáspárt.

Brexit: és most?
Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján vasárnap Brüsszelben. Habár a sarokpontokat rögzítették, a gazdaság még nem lélegezhet fel.

A brit kormány előrejelzése szerint rendezett kilépés esetén is csaknem 4 százalékkal csökken majd az ország gazdaságnak teljesítőképessége, míg szerződés nélküli távozásnál 9.3 százalékkal. Theresa May miniszterelnök óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megnyerje a többséget a szerződés támogatásának, de a felmérések szerint aligha számíthat sikerre.

(Forrás: Die Welt)