A játéknak vége, eljött az igazság pillanata

2019. január 14. hétfő - 13:30 / kfarkas
  •    

Ez az a pillanat, amikor mindenkinek színt kell vallania, mellette, vagy ellene letennie a voksát. Holnap szavaz a brit parlament a London és az EU között létrejött kilépési tervről. Ha elbukik a szavazás, akkor a britek nem kilépnek, hanem kipottyannak az Európai Unióból.

Január tizenötödikén szavaz a brit parlament alsóháza a Theresa May kormányfő és valamint az Európai Unió között novemberben kialkudott Brexit-megállapodásról. A brit kormányfő a szavazás közeledtével egyre és egyre drámaibb hangot üt meg, vasárnap már úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás leszavazása katasztrofális következménnyel lenne a szavazók politikusokba vetett bizalmára. „Sokan hosszú évtizedek óta először adtak hangot politikai meggyőződésüknek a 2016-os népszavazáson, nem okozhatunk nekik csalódást” – írta a kormányfő a (többek között ) a Sunday Express-ben is közzétett jegyzetében ahol azt is kijelentette, hogy a megállapodás néllkóüli kilépésnél még a Brexit elhalasztása is jobb megoldás. A képviselőkhöz fordulva May egyértelművé tette: „a játéknak vége!” Politikai elemzők szerint a miniszterelnök valószínűleg a kilépés visszavonásának meglebegtetésével akarja megfenyegetni a keményvonalas Brexit-párti konzervatívokat, akik emiatt mégis inkább hajlandóak lennének megszavazni a megállapodást.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Azonban még iylen machinációk mellett is kevés az esély, hogy többséget szerezzen Theresa May. A két nagy párt, a konzervatív tory-k és a Munkáspárt (Labour) nem két, hanem tucatnyi csoportra szakadt. A keményvonalas Brexit-támogatók szerint a kemény Brexit a jó megoldás, ezért nem szavazzák meg a megállapodást, de a kilépés elhalasztása „gyarmati sorba süllyesztené nagy Britanniát” – mondta a csoport egyik hangadója, Boris Johnson. A Brexit-ellenzők szerint hiba a kilépés az EU-ból, Dominic Grieve konservatív politikus egyenesen „nemzeti öngyilkosságnak” nevezte, ezért nem szavaznak meg sem kemény, sem puha kilépést. May támogatói kisebbségben vannak a konzervatívokon belül és az ellenzékből sem sikerült összegyűjteniük elég képviselőt, a Munkáspárt érthető okokból derülten figyeli a konzervatív miniszterelnök vesszőfutását.

A vámosok készülnek a Brexitre, a kisvállalkozások tanácstalanok
Alig 100 nap, és Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A brit gazdaság pang, miközben az uniós országok kiépítik vámszolgálataikat.

A tétek valóban magasak, nem utolsósorban Theresa May-nek, akinek politikai karrierje is a január 15-i szavazástól függ. Ha elveszíti a voksolást, – és ez valószínű – akkor három napon belül új tervet kell benyújtania az Alsóháznak. Erre gyakorlatilag nincs esélye, nemcsak az idő rövidsége miatt, hanem mert Brüsszel is többször egyértelművé tette, hogy a megállapodáson most már nem lehet változtatni.

Ha leszavazzák a javaslatot, akkor Nagy-Britannia előtt két út áll, vagy mindenféle megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, ami a legjobb esetben is fennakadásokhoz vezethet. A londoni rendőrség egy kiszivárgott jelentés szerint pánikszerű felvásárlásra számít a kilépés előtt és arra is felhívták a kiskereskedelmi egységek figyelmét, hogy erősítsék meg a biztonsági személyzetet a kérdéses időszakra. Habár valószínűleg London nem fog átalakulni egy Mad-Max film kulisszájává, az biztos, hogy komoly problémák jelentkezhetnek az áruszállításban, a személyek mozgásában.

Csak a példa kedvéért: bizonytalanná válik minden uniós tagállamban dolgozó brit állampolgár státusa, vagy újra határt kell létrehozni Írország és Észak-Írország között, (a határkérdés még a Karib-szigetvilágban is gondokat okozhat), vagy akár a légiközlekedésben is fennakadások lehetnek, mert a brit gépek nem használhatnák az uniós tagállamok légterét, gyártó cégek nem jutnak hozzá időben az alkatrészekhez, gyógyszerhiány léphet fel bizonyos készítményekből…

Csúnya meglepetést hozhat a Brexit a magyar cégeknek
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió között létrejött megállapodás szerint bár a szigetország 2019. március 29-én kilép a közösségből, az átmeneti időszakban, vagyis 2020. december 31-ig még az uniós szabályok lesznek érvényben a vámok, az ÁFA és a jövedéki adó kérdésében.

Szinte számolatlanul lehetne sorolni, hány területen, milyen mértékben lehetetlenül el a brit gazdaság, amely az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a kontinentális Európával. Ezért mi is meg fogjuk érezni a britek kilépést. Ha semmi más nem történik, csak annyi, hogy az eddig Nagy-Britanniába vámmentesen szállított árukat vámkezeltetni kell már az is nehézségeket okozhat a magyar cégeknek. Ne feledjük el, hogy Nagy-Britannia a kilencedik legnagyobb exportpiacunk, a 2018-as előzetes adatok alapján a kivitelünk volumene csak januártól szeptemberig meghaladta a kilencszáz milliárd forintot.

Van azonban még másik lehetőség is a britek előtt, ha az egész kilépést elfeledik. Brüsszel már többször is egyértelművé tette, hogy hajlandó felfüggeszteni a kilépési procedúrát. Ennek azonban nincs jelenleg kellő támogatottsága a brit Alsóházban – a dolgok mai állása szerint. Most azonban egy újabb opció is körvonalazódik: a The Sunday Times olyan „képviselők közötti összeesküvésről” bír, amely a szavazás elbukása után, egy sor alkotmánymódosítással gyakorlatilag kivenné a Brexit-ügyet a kormány kezéből és bizonytalan időre elhalasztanák a kilépés dátumát.