hirdetés

Elon Musk nem totojázik, megreformálja új szerzeményét, a Twittert

Mindössze két nappal azután, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert bejelentette, lehetővé kell tenni a felhasználóknak, hogy titkosíthassák személyes üzeneteiket.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A XXI. század a kommunikációs forradalmak évszázada lesz, ez ma már nem kérdés. Ebben az átalakulásban az egyik legfontosabb kérdés az adatvédelem. Milyen szintű legyen, ki meddig turkálhasson bele a virtuális világba, az emberek magánéletébe, privát üzeneteikbe? Elon Musk, a világ leggazdagabb embere teljes mellszélességgel a felhasználók adatvédelmi jogai mellé állt.

A Twitter végpontok között titkosítás kell, mint a Signal teszi, hogy a privát üzenetek után senki ne kémkedhessen, azokat ne lehessen feltörni.
A CNN szerint ezzel a kijelentésével Musk egy régóta tartó vitába szállt be, ami a programozók és az adatvédelmi szakemberek között folyik arról, hogy a közösségi felületeken milyen szintű titkosítást kell biztosítania a felhasználók számára. Az megfigyelhető, hogy az adatvédelemmel kapcsolatban egyre nőnek az aggodalmak. A fő kérdés, hogy vajon a nagy tech-cégek mennyi felhasználói adatot gyűjtenek össze. A Musk által említett Signal üzenetküldő alkalmazás – kulcsfontosságú funkcióként kezeli a végpontok közötti titkosítást.

Extravagáns személyiség, ez nem is kérdés (Fotó: Flickr/Web Summit)

Ez azt jelenti, hogy a kommunikációt csak a küldők és a címzettek láthatják, anélkül, hogy akár a platform üzemeltetője hozzáférhetne hozzájuk. Egyes alkalmazásoknál, például a Signalnál és a WhatsApp-nál a felhasználók alapértelmezés szerint teljes körű titkosítással rendelkeznek, addig másoknál ez csak egy lehetőség. Például a Telegram, az Instagram és a Facebook Messenger csak lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy titkosított üzeneteket küldjenek.

A Zoom videokonferencia-platform viszont gyorsan bevezette a végpontok közötti titkosítást 2020-ban, nem sokkal azután, hogy a világjárvány miatt hatalmasat nőtt felhasználóik száma.

A WhatsApp, az Instagram és a Facebook Messenger tulajdonosa a Meta bejelentette, hogy 2023-ig globálisan bevezeti az alapértelmezett végpontok közötti titkosítást az összes alkalmazásához.

A Twitternél viszont még nincs titkosítási terv, annak ellenére, hogy az iparági szakértők és a jogvédők ezt már évek óta kérik.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo