hirdetés

Digitális tinta és láthatatlan kép szűri ki a hamisítványokat

Felhő alapú alkalmazások, digitális tinták, terméken elrejtett képek alapján azonosítják a valódi, márkás árut, és szűrik ki a hamis termékeket. Nagy biznisz lesz ez, hiszen sok-sok milliárd terméknél követeli meg a vevő, hogy tudja, az igazit kapja-e. Az újrafelhasználás megszervezésében is hasznosak ezek az új appok.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A fogyasztók egyre többet várnak el a márkáktól abban a tekintetben is, hogy minél transzparensebben működjenek, és a lehető legtöbbet engedjék megtudni magukról. Ma már nem elég annyit közölni a fogyasztóval, hogy „zöld márka vagyunk”. Az igazán „okos” márkák elmesélik a fogyasztónak az adott termék keletkezésének sztoriját és azt, hogyan lehet felelősségteljesen megválni tőle – vagyis újrahasználni, illetve gyűjtőhelyre leadni, ahol újrafeldolgozzák.

A digitális eszközök és programok olyan kiegészítő szolgáltatásokat tesznek lehetővé, amik pár éve még legfeljebb a sci-fi regények és filmek realitásába tartoztak. Ilyen például az a szoftvertérkép, amely megmutatja egy cég ellátási láncát, s kiszűri azt a kockázatot is, hogy esetleg hamis terméket vásároljunk. A következő három évben közel 10 milliárd ruhát és cipőt látnak el olyan címkékkel, amelyek lehetővé teszik az ilyen jellegű digitális beazonosítást. A címke arról is szolgál információval, hogyan lehet újrafeldolgozni vagy e célra leadni a terméket.

Kép: Flickr

Az évi 6,3 milliárd dolláros forgalmat bonyolító csomagolócég, az Avery Dennison és az EVRYTHNG nevű szoftvercég a dolgok internetét veszi igénybe az effajta adatközléshez. A cég célja az említett 10 milliárd darabos készlet lefedése háttérinfókkal, de az IBM is dolgozik egy olyan felhő alapú megoldáson, mely a blockchain technológia alkalmazásával azonosítja, hogy a kezünkbe vett ruhadarab eredeti-e, vagy hamis rajta a márkajelzés. Ez egyelőre béta-verzióban fut, korlátozott számú felhasználó számára.

Annyi a gagyi, mint Ausztria komplett termelése
A világkereskedelmi forgalom 2,5 százalékát, az Európai Unió importjának pedig 5 sázalékát tette ki a hamisított termékek aránya. Az Európai Unióba érkező áru jelentős részét a Távol-Keletről származó hamisítványok jelentik, hangsúlyozza az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös tanulmánya. Itt olvashat a részletekről.
A gyártóknak nem kell megváltoztatni termelésüket, az azonosítási technológiával foglalkozó cégek, startupok szolgáltatási díjért cserébe ellátják a szükséges jelzésekkel a termékeket. Az effajta szolgáltatás nyújtásában egyre több cég látja meg a lehetőséget. Az Etology nevű startup képes egy terméket az összetevőire lebontva ismertetni, hogy melyik hozzávaló honnan ered, honnan szállították be és mikor. A vállalkozás összeállt az Ellen MacArthur Foundationnel, mely mostanában a körkörös gazdaság, tehát újrafelhasználáson alapuló gyártás és fogyasztás éllovasa. A VerifyMe az HP-vel szövetkezett májusban, az YPG Group pedig önállóan tesztel hasonló megoldást.

A londoni Everledger a gyémántipart hálózza be, s az IBM blockchain szolgáltatásával teszteli, hogy melyik briliáns honnan jött. (Így kiderül, hogy amit a vásárló megvenne, nem „konfliktusásvány” vagy „véres gyémánt”-e, vagyis olyan bányából származik, melyet illegális milíciák, lázadó csoportok birtokolnak, melyek a briliánsokból származó bevételt fegyverkezésre és a civil lakosság megfélemlítésére, legyilkolására használják).

Kép: Flickr

Az Eastman Kodak, mely néhány éve csődvédelmet kért (de túlélte a krízist), szintén kísérletezik az új rendszerrel, hogy beazonosítható legyen, honnan származik az előhívásra beérkezett celluloidnegatív. A módszer „digitális tinta”-technológián alapul, amit eredetileg a Kodak fejlesztett ki. A termékre egy képet helyeznek, ami szabad szemmel nem látható, de olyan egyedi „aláírásként” funkcionál, melyet a megfelelő okostelefonos applikáció felismer.

A blockchain technológia forradalmasíthatja az anyagbeszerzést, a logisztikát és a luxuscikkek piacát, ahol fontos a gazdag vevőnek, hogy ne verjék át kétes származású vagy egyenesen hamisított termékkel, miközben az eredetivel egyező árat kérnek tőle. Szakértők úgy látják, hogy a „digitális tinták” elsőként az alapanyag-kereskedelem, a gyógyszeripar, a dohányipar, valamint az ékszer- és divatipar berkeibe vonulhatnak be.

Forrás: greenbiz.com

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo