Bűnös jogszabályokat talált az Európai Unió Bírósága

Nem mindig az olcsóbb termék az olcsóbb! Avagy hogyan függ össze egy adott termék ára annak származásával, hogyan kell megállapítani a származását, és mit jelent ez a vámfizetési kötelezettség szempontjából? – Ezeket a kérdéseket elemezte a közelmúltban az Európai Unió Bírósága, majd ítéletében azt is megállapította, hogy egyes vámjogi (részlet-)szabályok sértik az Uniós Vámkódexet. Az új döntés érdekes mindazon cégek számára, akik az EU-n kívülről importálnak olyan termékeket, amelyeket több országban gyártanak, ugyanis felmerülhet, hogy korábban ők ezen – immáron érvénytelen szabályok – alapján fizettek vámot. Az ítéletet a Schönherr Hetényi Ügyvédi munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi kommentálják.

Egy termék származása attól függ, hogy azt ténylegesen melyik országban gyártották. Vannak termékek, amiknél a válasz egyértelmű, hiszen teljes egészében egy bizonyos ország területén lévő üzemben vagy gyárban készülnek el, és nem tartalmaznak más országból származó anyagokat. A kérdés ott válik izgalmassá, amikor olyan termékről van szó, amely több – különböző országban található – gyárban készül el, vagy azt különböző országokból származó alapanyagokból gyártják le. Tipikusan ilyen a gyártási folyamata az ipari gépeknek, de akár az autóknak is, amelyeket utána pedig a világ minden pontján értékesíteni lehet. A dilemma az, hogy hogyan döntsük el, hogy az így elkészült ipari gép honnan származik.

"Ha egy termék az Európai Unióból származik és azt az EU-n belül értékesítik, akkor nincs vámfizetési kötelezettség. Ez azért van így, mert az EU tagállamok között vámunió van. Ha egy termék viszont nem az Európai Unióból származik, de azt az EU-n belül értékesítik, akkor – egyes kivételekkel – az EU-ba történő behozatal esetén lesz vámfizetési kötelezettség. A fizetendő vám azonban nemcsak a termék fajtájától, de a származási országtól is függ. Ugyanarra a termékre nem feltétlenül ugyanaz a vámtétel akkor, ha az az USA-ból vagy akkor, ha Dél-Koreából származik. A legtöbb esetben a termékek származását ugyanakkor összetett és bonyolult folyamat meghatározni, vizsgálni kell ehhez a termék tarifális besorolását, létrejöttének és megmunkálásának pontos folyamatát, valamint ismerni kell az irányadó jogszabályokat is." – magyarázza dr. Bognár Alexandra, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo