hirdetés

Brutálisan csökkent a kockázati- és magánbefektetők érdeklődése a magyar piac iránt

A jövőbeli befektetések céljára 2022-ben összegyűjtött friss tőke értéke megközelítette a 70 millió eurót, ami lényegesen alacsonyabb érték az előző évihez képest. A visszaesés mértéke brutális, 85 százalék körüli.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst&Young-gal (E&Y) közösen készített 2022 évi jelentése szerint 2022-ben 184 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 250 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól.

2022-ben a hazai és a külföldi befektetők 184 tranzakcióban mindösszesen 250,2 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyarországi vállalkozásokba. Ez a tranzakciók számát tekintve 24,3 százalékos csökkenésnek, a befektetett összeget nézve 8 százalékos növekedésnek felel meg 2021-hez viszonyítva. Ennek eredményeképpen az átlagos tranzakció mértéke 2021-ről 2022-re 43 százalékal nőtt. Az éves statisztikai jelentés szerint a tavalyi kockázati tőkebefektetések összértéke a második legmagasabb volt az elmúlt 10 évben.

A céltársaságok életfázisát vizsgálva elmondható, hogy az összes befektetés 33 százalékában, azaz a 184-ből 61 esetben növekedési fázisban lévő cégek jutottak forráshoz. Az ügyletek 30 százaléka kivásárlás volt, 20 százalékában start-up, 9 százalékában késői fázisú, míg 7 százalék magvető fázisú vállalatokba történt a befektetés.

Az átlagos befektetett összeg 1,36 millió euró volt, amely 43 százalékkal haladta meg a 2021-es 951 ezer eurós értéket.

2022-ben a hazai vállalatokkal lebonyolított tranzakciók esetében 2 szektor dominanciája volt megfigyelhető: a teljes befektetési érték 56 százaléka, illetve az összes tranzakció 51 százaléka az információtechnológia és kommunikáció (ICT) valamint üzleti termékek és szolgáltatások területén valósult meg. A legnagyobb mértékű tranzakciókat az építőipar, valamint a pénzügyi &biztosítási szektorban láttuk; előbbinél 6,3, utóbbinál 2,8 millió euró értékben.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo