Brexit: már megint itt az igazság pillanata

Ma szavaz a brit Alsóház a Brexitről, a sokszor halasztott voksolás az utolsó lehetőség, hogy London viszonylag normális keretek között hagyja el az uniót. A bukás után már csak a halasztás marad, vagy a kemény kipottyanás.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A britek és a Brexit kapcsán lassan egy olyan kép sejlik fel Európában, amelyben a teljes gázzal a fal felé száguldó autó – mint Nagy-Britannia – kormányáért harcolnak az autó utasai, de nem azért, hogy elkormányozzák a járművet, hanem mert nem értenek egyet abban, hogy a fal melyik részén csapódjanak be. Mindeközben a fal – az Európai Unió – kissé értetlenül, ugyanakkor nem kevés elégtétellel szemléli a felé tartó autót - bár talán most, az utolsó pillanatban sikerül elhárítani a veszélyt.

Azonban, bár ezzel a végtelenségig feszítjük ezt az analógiát, igazán gondban az autó csomagtartójában, utánfutójában stb. utazó brit átlagállampolgárok vannak. A kormánynál – sőt, mondhatni, a kormányban ülők – nem fognak mindennapi problémákkal, áruhiánnyal, megszaladó árakkal, megszűnő munkahelyekkel szembesülni. A brit politikai és gazdasági elit széttárja a kezét, és Európára mutogat, de semmit sem tesz az általa okozott probléma megoldásáért. (Igaz, az első patkányok már elkezdtek menekülni a süllyedő hajóról.) A mai történelmi szavazáson többek között ezzel is szembesülnek majd a brit választók, ha az a mai napon elbukna a brit Alsóházban.

Kép: Pixabay

A mai brit parlamenti Brexit szavazás előtt az utolsó pillanatokban adott az EU újabb kedvezményeket. Theresa May és Jean-Claude Juncker ugyanis az éjszaka megállapodott arról, hogy az EU hajlandó jogi biztosítékokat adni arra, hogy az ír tartalékmegoldás (Irirsh backstop) csak átmeneti és az EU nem tarthatja Nagy-Britanniát korlátlan ideig átmeneti állapotban. Mivel ennek az átmenetinek szánt állapotnak a tartóssá válása volt számos brit képviselő legnagyobb félelme, így ezzel a jogi kiegészítéssel megnyílt az esély, hogy ma a brit parlament alsóháza elfogadja a Brexit megállapodást. ha sikeres az esti szavazás, akkor az élet gyakorlatilag ugyanúgy menne tovább (gazdasági értelemben), mint eddig, hiszen ebben az esetben 2 év van a bilaterális szerződések újratárgyalására és a tényleges kilépésre. Ha netán így sem megy át a megállapodás, akkor jön a rendezetlen kilépésről történő szavazás, (Erre már a magyar törvényjavaslat is elkészült.) és ha azt sem fogadják el, akkor a kilépés eltolása.

Az előrelépésre jelentősen erősödött a font az euróval szemben, az EURGBP a reggeli órákban 0,85 alatt is járt, de mostanra visszatért 0,851 környékére -  írta a jó hírekkel kapcsolatban az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele, a gazdasági élet szereplői tehát örömmel látják a bizonytalan időszak végét.

Magyarország profitálhat is a Brexitből
Már maga a Brexit folyamat és az azóta végbement változások is tanulságosak, de Magyarország számára konkrét előnyöket is kínálhat a brit kilépés. Még nem késő ringbe szállni a Brexit miatt távozó cégekért, vagy az esetleg hazaköltöző magyar vendégmunkásokért.
Ellentmondásos hírek jelentek meg a Brexit tárgyalások esetleges meghosszabbításával kapcsolatban. Az EU részéről felmerült az 1 éves hosszabbítás lehetősége is, míg Juncker szerint ha május 23. után is maradni szeretnének, akkor Angliában is Európai Parlamenti választásokat kell tartani. Juncker arról is beszélt, hogy amennyiben a britek nem fogadják el a megállapodást, akkor lehet, hogy a Brexitre nem is fog sor kerülni.

Elmarad a nagy "toalettpapír-válság"

Akármi is lesz az elkövetkező napok végkimenetele, annak mindenki örülhet, ha  - és most úgy tűnik - elhárul a "hard brexit" veszélye. Ez ugyanis olyan szegmensekben is gondot okozhatna, amelyek hétköznapi esetben fel sem merülnének. Vegyük például a tisztasági papír problémakörét. Ebben a tekintetben a britek a leginkább higiénikus nép a világon, az átlagos éves toalettpapír-fogyasztás fejenként 17,6 kilogramm évente (egy átlagos európai polgárnál ez ennek kb. kétharmada, egy amerikainál a fele). Ennek túlnyomó része, több mint 90 százaléka importból származik, a kontinentális Európából (elsősorban Franciaországból és Belgiumból, bár ez a visegrádi országok egyik legfontosabb, bár kevéssé ismert exportcikke is). A brit gyártás és tartalékok pontosan egy napra képesek fedezni a szigetország lakóinak szükségleteit. Ha azonban ma a brit parlament nem írja alá a megállapodást, és Nagy-Britannia március 29-én így lép ki az unióból, akkor április másodikán sok brit háztartás egészségügyi papír nélkül marad. Egy ilyen árutípusból fellépő hiány eredményeit mindenki el tudja képzelni. (Egyébként a magyar vásárlókat is érhetik meglepetések!)

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a közös piac, az áruk szabad mozgása ugyanis ettől a naptól megszűnik. Naponta 15 ezer kamion kel át a Csatornán csak Calais–Dover között. Ha mindegyik vámkezelése, ellenőrzése csak egyetlen percet vesz igénybe március 30-tól, az plusz 250 órát jelent naponta. Ha szimultán húszasával ellenőrzik a gépjárműveket, akkor is 10 órával nő az átfutási idő. A brit áruházak szerencsére az elmúlt hónapokban leálltak a korábban „just-in-time” módszerrel (azaz mindig csak a keresletnek megfelelő mennyiséget raktározták), így a tartalékok – legalábbis a toalettpapírból – elvileg egy-két hétig is elegendőek. De, ha a Brexit után – vagy előtt – néhány nappal pánikszerű felvásárlás kezdődik, akkor nincs olyan rendszer, ami ezzel lépést tudna tartani.

Ugyanakkor a szakemberek nem a nagy toalettpapír-válságtól tartanak. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, és az angol vásárlók megrohanják a boltokat, akkor az élelmiszer és a gyógyszer sokkal hamarabb kifogy majd, mint a toalettpapír.

Csak a vicc kedvéért tételezzük fel, hogy a britek mégis megszavazzák ma a megállapodást és két évig a vámunió tagjai maradnak. Ezzel pontosan azt érték el, hogy nem szavazhatnak az unió döntéshozó testületeinek összetételéről, nem szólhatnak bele a vámunió szabályaiba, viszont engedelmeskedniük kell ezeknek a szabályoknak. A szuverenitásért folytatott harcuk tehát éppen a szuverenitásuk feladásával járt. Azt hiszem joggal merül fel a kérdés: mi értelme is volt az egész kilépési hőbörgésnek?

Ne hagyjuk magunkat behülyíteni
Most, hogy a britek egy részeg angol turista kecsességével tántorognak az EXIT felirat felé, egyszerű lenne a „Mit adott nekünk az unió” poénjával élni, ha végiggondoljuk az Európai Unióhoz csaknem napra pontosan tizenöt éve csatlakozott Magyarország helyzetét. Tény azonban, hogy Nagy-Britannia kiválásának fényében és az elmúlt években itthon is gyakran hallható „Brüsszelezéssel” érdemes szembeállítani néhány olyan dolgot, amelyet az unió adott Európának, különösen azok után, hogy a briteket már sikerült behülyítenie a politikusoknak.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo