hirdetés

Bért alig, árat annál inkább emelnek idén a vállalkozások

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) féléves konjunktúravizsgálata részeként több mint 2 ezer hazai vállalkozás vezetője számolt be a belföldi értékesítési árak és az exportárak várható alakulásáról, illetve a bruttó bérek múltbeli és jövőbeli változásáról.

hirdetés

A nagyobbak inkább emelnek

A vállalatméret növekedésével nő azoknak a cégeknek az aránya, amelyek 2022-ben bért emeltek, illetve 2023-ban béremelést hajtanak végre. Bércsökkenés 2022-ben kizárólag a 10 fő alatti cégeknél fordult elő (6 százalékuk csökkentett), míg 2023-ban a 10 fő alatti (5 százalék) és az 50–249 fős cégek (1 százalék) számolnak a bérek csökkenésével. Minden létszámkategóriára jellemző, hogy 2022-höz képest magasabb azon cégek aránya, amelyek 2023-ban nem terveznek változtatni a béreken.

Az egyes gazdasági ágazatok közül a szolgáltatások területén működő vállalkozások (73, illetve 75 százalék) és az építőipari cégek (76, illetve 74 százalék) között a legalacsonyabb, míg az ipari cégek körében a legmagasabb (94, illetve 85 százalék) a béremelést végrehajtó, illetve tervező vállalkozások aránya.

Csak a szolgáltatók látják pozitívan a jövőt

A 2022-ben megvalósult béremelésekhez viszonyítva egyedül a szolgáltatást végző cégek esetében mondható el, hogy a jövőre vonatkozó béremelési terveik optimistábbak, csak körükben emelkedett (2 százalékponttal) a béremelést tervezők aránya, a többi ágazat esetében csökkent ez az arány: az építőipari cégek körében 2, a szolgáltatást végzőknél 5, míg az ipari cégek esetében 9 százalékponttal. A szolgáltató cégek 75 százaléka, az építőipari cégek 74 százaléka, a kereskedelmi cégek 82 százaléka, míg az ipari vállalatok 85 százaléka tervez béremelést 2023-ban. A vizsgált ágazatokban a béremelést tervezők többsége 6–10 százalékos béremelést tervez.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo