"A csodára várunk"

Házasulandók adják egymásnak a címet az interneten, az esküvői tortát nála rendelik, hiszen barátjuk, barátnőjük lagziján is nagy sikere volt. Harminc évvel ezelőtt négyen kezdték, ma a Horváth cukrászda félszáznál több alkalmazottal dolgozik, két telephelyen. A tulajdonos névjegyén beszélgetésünkkor még a Petőfi utca 28. szerepelt, de mi már az újpesti utca túloldalán magasodó új, hatalmas épület első emeletén beszélgetünk.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Túl a harmincon váltott szakmát Horváth Ferenc, és nem bánta meg, pedig egy héten hét napot dolgozik, kétszer ő nyit fél hatkor, és akkor is este nyolcig marad. Szeretné, ha a cukrászatban is osztanának Michelin-csillagot.

- Néhány hete költöztünk át innen szemből - meséli -, azt már régen kinőttük, bár itt még főképp a befejező műveletek folynak. Termékeink mintegy nyolcvan százaléka odaát, Rákospalotán készül, és többnyire készen vagy félkészen kerül ide. Az előző üzlet elég kicsi volt, harminc négyzetméter.

- Ez sokszorta nagyobb. Nyilván nagy tervei vannak...

- Mostanában mindig elmondom, hogy régebben szép számmal voltak hosszú távú terveim, és nemcsak azért, mert fiatalabb voltam, hanem azért is, mert kedvezőbb volt a piaci helyzetünk. Most nagyon rossz helyzetben vagyunk, mert az embereknek egyre kevesebb a pénzük, és a cukrászsütemény általában az utolsó helyet foglalja el egy család költségvetésében. Eddig nem emeltük az árakat, de most már rákényszerülünk, mert árrobbanás volt az alapanyagpiacon. Nem csak nálunk. Tavaly novemberben Japánban voltunk a cukrász-világtalálkozón, ahol magyar cukrászt választottak a világszövetség elnökévé, Pataki Jánost Érdről, és a tanácskozáson meglepve tapasztaltuk, hogy a különböző országok küldöttei egyöntetűen a megdrágult nyersanyagokra panaszkodtak, meg hogy ez mennyire befolyásolja a termékek árát.

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy mi ugyanannyiért vesszük a vajat, a csokoládét, egyebeket, mint mondjuk a németek, de ők a süteményt négyszer drágábban adják. Nagyon kell kapaszkodni, ha nem akarja a minőséget rontani az ember, mondjuk úgy, hogy nem vajat, hanem margarint, nem diót, hanem dejót használ, és nem csokoládéval készít valamit, hanem bevonómasszával, amelynek nem sok köze van a csokoládéhoz. Még sorolhatnám. Aztán meg az elvonások: viszonylag sok pénz megy át a kezünkön, de a végén alig marad a zsebünkben. Egyik hétről a másikra élünk.

- Azért nyilván várnak egy kedvezőbb fordulatra.

- A csodára várunk. De tudjuk, hogy azt csak magunk tudjuk megteremteni. Olyasmit kell kitalálni, amiért eljön a vendég, és nemcsak egyszer, hogy kicsodálkozza magát, hanem többször is, mert abban van az üzlet. Régi vendégeink, ha ritkábban is, de visszajárnak.

- Ahogy elnézem, aki följön, többnyire nemcsak körülnéz, hanem vásárol is, többen pedig körülülik az asztalokat.

- Szakmai szemmel nézve ez másképp látszik: sose abból van bevétel, amikor leül a vendég... Sok barátom üzemeltet cukrászdát és éttermet együtt. Folyton csökkentik a cukrászda területét, az éttermét meg növelik. Ha négy ember leül egy étteremben, egy óra alatt akár tízezer forintot is elfogyaszt, egy cukrászdában jó esetben ezerötszázat.

- Milyen új lehetőségekkel járt az új épület?

- Megpróbáltunk egy érdekességet bevezetni: önkiszolgáló sarkot alakítottunk ki. Tudomásom szerint az országban egyedül nálunk van ilyen. Amikor az engedélyt megkértük rá, a hivatalos személyeket a döbbenet kerítette hatalmába. Fagylalt önkiszolgáló alapon? Mit képzelünk... Én érvként azt hoztam fel, hogy ma már bármelyik étteremben lehet salátabárt kialakítani. Mi a különbség a kettő között? Egy salátaöntet, amelyben van tojás meg majonéz, legalább olyan veszélyes, mint a fagylalt. Végül is nagy hümmögéssel, de kiadták az engedélyt.

A teljes cikket a Piac és Profit májusi számában olvashatják.

Véleményvezér

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.
Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség

Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség 

Vége az Európai Unió elnéző magatartásának.
Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában

Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában 

Tragikusan teljesít az Orbán-kormány.
A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo