hirdetés

Zöld várossá alakítanák a csődbe ment Detroitot

78 000 ház kong üresen, az adófizetők száma jelentősen lecsökkent. A metropolisz adóssága 18 milliárd dollárt tesz ki. Megfigyelők mégis úgy tartják, a mélypont a legjobb alkalom arra, hogy egy város újra kitalálja magát és elinduljon egy radikálisan új irányba. A lehetséges szcenáriók között van a zöld gazdaság megteremtése a fosszilis autóipar egykori fellegvárában.
hirdetés

Az egykor szmogosabb napokat látott városban kiürültek az utak. Az egyik épülettornyon ”Zombieland” felirat díszeleg a graffiti-mestereknek hála. Az annak idején impozáns Michigan Rail Depot torony valóságos turistalátványossággá vált a romlás szimbólumaként.

A helyi Motown Records slágereiről ismert város új helyzetképe máris beköltözött a filmvilág fősodrába. Tévésorozatokat (Low Winter Sun) és mozifilmeket (Jim Jarmusch: Only Lovers Left Alive) forgatnak itt, melyekben már-már önálló szereplő a romlásnak indult metropolisz.

kép: sxc

A város ügyeit a polgármester mellé kirendelt kríziskezelő menedzser vezeti (Kevyn Orr). Az USA Today a minap azt írta egy kutatóintézetre hivatkozva, hogy a város csődjét nem is annyira a hosszú távú adósságai okozták, hanem az, hogy Michigan állam csökkentette bevétel-megosztásának mértékét a várossal, s a helyi adófizető bázis is lecsökkent az autógyárak kivonulásával, a munkanélküliség elhatalmasodásával.

Eközben kanadai középosztálybeli befektetők már rohamozzák az ingatlanügynökségeket, írta az egyik kanadai napilap, hogy felvásárolják az üresen álló lakásokat és házakat. A kanadai ingatlanügynökök szerint minden héten legalább 5-10 új ügyfél kopogtat be náluk Detroitról érdeklődve. A civil ingatlanspekulánsok arra játszanak, 15-20 éven belül ismét fellendül a város, s akkor sokat fognak érni a most bagóért megszerzett ingatlanok és telkek.

 kép: NASA-Wikipedia

Zöldülés

Felmerültek olyan javaslatok, hogy a hatalmas területeket kitevő elhagyott telkeken városi növénytermesztő telepeket, parkokat és haltenyészeteket kellene létesíteni, továbbá a viharokból felgyülemlő vízfelesleg levezetését is itt kellene megoldani, számolt be a jövőtervekről a Reuters. Mások a fiatal művészek ide sereglésében bíznak – tulajdonképpen ez dobta fel Berlint is, amikor a 2000-es évek elejére építészeti fejlesztései miatt jócskán eladósodott. A kedvező mellékhatás: a beözönlő emigráns művészlelkek révén Berlin a legizgalmasabb európai városok egyikévé vált.

Eljött a megapoliszok kora?
Egyre nagyobb tömegek fognak olyan óriásvárosokban élni a globális népességnövekedés hatásaként, mint amilyen ma Sanghaj, Kairó, London vagy New York. De vajon elérhető-e a fenntartható és karbonsemleges életvitel a terebélyesedő metropoliszokban? Ugyanis ma ezekből kerül a légkörbe az üvegházgázok 80 százaléka.
Detroit ma túlságosan levegős: 2 millió főnek épült, de kevesebb mint a fele lakik benne. Vannak negyedek, ahol egy ”utcablokkban” csak egyetlen lakott ház van. A többi üresen áll. Ezekbe a kerületekbe egyelőre nem fektet a városvezetés.

Detroit újraélesztésére 347 oldalas csomagtervet dolgoztak ki, a dolgozathoz több ezer helyi lakos és ökológiai szakember adta tanácsát. A Kresge Foundation 150 millió dollárt ajánlott fel a tervezet céljainak megvalósítására. Egy vállalkozás 150 ezer fa ültetését tervezi a következő 2 évben abban a városrészben, ahol a legtöbb elhagyatott ház található.

Jó jel, hogy 2013 júliusában az egészséges ételekre szakosodott Whole Foods új üzletet nyitott a városban, és az első 8 hét eladási adatai messze felülmúlták a cégvezetés várakozásait. A város ugyanis krónikus hiányban szenved friss élelmiszerekből. A városi növényfarmok létrehozása is ezt a problémát lenne hivatva megoldani.

A város várhatóan 2013 őszére kerül ki a csődvédelem alól, s akkor remélhetőleg javulni fognak az alapvető szolgáltatások (tűzoltóság, bűnüldözés, szemétszállítás stb.), melyek jelenleg színvonalon alul működnek.

Detroit
  • Adósság: 18 milliárd dollár
  • Detroit és környéke: 5,2 millió fő
  • Detroit város: 700 000 fő
  • A lakosság 82 százaléka színes bőrűekből áll
  • Elhagyott házak száma: 78 000
  • Népességcsökkenés 2000 és 2010 között: 25 %
  • Az USA 10. legnagyobb városából a 18. lett
  • 2011-ben több mint 305 000 ingatlantulajdonos mulasztotta el befizetni az ingatlanadót
  • A Detroit News szerint a város adóztatható telkeinek 47 %-a tartozik adóval a városnak
  • A tehetősebb polgárok kiköltöztek a külvárosokba
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo