hirdetés

Zöld várossá alakítanák a csődbe ment Detroitot

78 000 ház kong üresen, az adófizetők száma jelentősen lecsökkent. A metropolisz adóssága 18 milliárd dollárt tesz ki. Megfigyelők mégis úgy tartják, a mélypont a legjobb alkalom arra, hogy egy város újra kitalálja magát és elinduljon egy radikálisan új irányba. A lehetséges szcenáriók között van a zöld gazdaság megteremtése a fosszilis autóipar egykori fellegvárában.
hirdetés

Az egykor szmogosabb napokat látott városban kiürültek az utak. Az egyik épülettornyon ”Zombieland” felirat díszeleg a graffiti-mestereknek hála. Az annak idején impozáns Michigan Rail Depot torony valóságos turistalátványossággá vált a romlás szimbólumaként.

A helyi Motown Records slágereiről ismert város új helyzetképe máris beköltözött a filmvilág fősodrába. Tévésorozatokat (Low Winter Sun) és mozifilmeket (Jim Jarmusch: Only Lovers Left Alive) forgatnak itt, melyekben már-már önálló szereplő a romlásnak indult metropolisz.

kép: sxc

A város ügyeit a polgármester mellé kirendelt kríziskezelő menedzser vezeti (Kevyn Orr). Az USA Today a minap azt írta egy kutatóintézetre hivatkozva, hogy a város csődjét nem is annyira a hosszú távú adósságai okozták, hanem az, hogy Michigan állam csökkentette bevétel-megosztásának mértékét a várossal, s a helyi adófizető bázis is lecsökkent az autógyárak kivonulásával, a munkanélküliség elhatalmasodásával.

Eközben kanadai középosztálybeli befektetők már rohamozzák az ingatlanügynökségeket, írta az egyik kanadai napilap, hogy felvásárolják az üresen álló lakásokat és házakat. A kanadai ingatlanügynökök szerint minden héten legalább 5-10 új ügyfél kopogtat be náluk Detroitról érdeklődve. A civil ingatlanspekulánsok arra játszanak, 15-20 éven belül ismét fellendül a város, s akkor sokat fognak érni a most bagóért megszerzett ingatlanok és telkek.

 kép: NASA-Wikipedia

Zöldülés

Felmerültek olyan javaslatok, hogy a hatalmas területeket kitevő elhagyott telkeken városi növénytermesztő telepeket, parkokat és haltenyészeteket kellene létesíteni, továbbá a viharokból felgyülemlő vízfelesleg levezetését is itt kellene megoldani, számolt be a jövőtervekről a Reuters. Mások a fiatal művészek ide sereglésében bíznak – tulajdonképpen ez dobta fel Berlint is, amikor a 2000-es évek elejére építészeti fejlesztései miatt jócskán eladósodott. A kedvező mellékhatás: a beözönlő emigráns művészlelkek révén Berlin a legizgalmasabb európai városok egyikévé vált.

Eljött a megapoliszok kora?
Egyre nagyobb tömegek fognak olyan óriásvárosokban élni a globális népességnövekedés hatásaként, mint amilyen ma Sanghaj, Kairó, London vagy New York. De vajon elérhető-e a fenntartható és karbonsemleges életvitel a terebélyesedő metropoliszokban? Ugyanis ma ezekből kerül a légkörbe az üvegházgázok 80 százaléka.
Detroit ma túlságosan levegős: 2 millió főnek épült, de kevesebb mint a fele lakik benne. Vannak negyedek, ahol egy ”utcablokkban” csak egyetlen lakott ház van. A többi üresen áll. Ezekbe a kerületekbe egyelőre nem fektet a városvezetés.

Detroit újraélesztésére 347 oldalas csomagtervet dolgoztak ki, a dolgozathoz több ezer helyi lakos és ökológiai szakember adta tanácsát. A Kresge Foundation 150 millió dollárt ajánlott fel a tervezet céljainak megvalósítására. Egy vállalkozás 150 ezer fa ültetését tervezi a következő 2 évben abban a városrészben, ahol a legtöbb elhagyatott ház található.

Jó jel, hogy 2013 júliusában az egészséges ételekre szakosodott Whole Foods új üzletet nyitott a városban, és az első 8 hét eladási adatai messze felülmúlták a cégvezetés várakozásait. A város ugyanis krónikus hiányban szenved friss élelmiszerekből. A városi növényfarmok létrehozása is ezt a problémát lenne hivatva megoldani.

A város várhatóan 2013 őszére kerül ki a csődvédelem alól, s akkor remélhetőleg javulni fognak az alapvető szolgáltatások (tűzoltóság, bűnüldözés, szemétszállítás stb.), melyek jelenleg színvonalon alul működnek.

Detroit
  • Adósság: 18 milliárd dollár
  • Detroit és környéke: 5,2 millió fő
  • Detroit város: 700 000 fő
  • A lakosság 82 százaléka színes bőrűekből áll
  • Elhagyott házak száma: 78 000
  • Népességcsökkenés 2000 és 2010 között: 25 %
  • Az USA 10. legnagyobb városából a 18. lett
  • 2011-ben több mint 305 000 ingatlantulajdonos mulasztotta el befizetni az ingatlanadót
  • A Detroit News szerint a város adóztatható telkeinek 47 %-a tartozik adóval a városnak
  • A tehetősebb polgárok kiköltöztek a külvárosokba
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo