Eszerint a hulladékot csak és kizárólag anyagában történő visszahasznosítással vagy hőenergiát termelő égetéssel kezelik majd a Nestlé gyárak. A vállalat 150 európai gyárából 25-ben, köztük a svájci és az egyesült királysági üzemekben, valamint a szerencsi és diósgyőri Nestlé gyárakban már teljesítették a fenti vállalást.
2006 óta a szerencsi instant kávé- és kakaó-, valamint a diósgyőri csokoládéfigura-üzemben egyaránt szelektíven gyűjtik a hulladékot, annak több mint 90 százalékát újrahasznosítják. 2012 óta a borsodi Nestlé gyárak nem újrahasznosítható hulladékából – egy erre a tevékenységre akkreditált partner segítségével – hőenergia keletkezik. Az új intézkedésnek köszönhetően mára a korábban lerakóba küldött hulladék 100 százaléka hasznosul újra a szerencsi és diósgyőri gyárakban.
Az élelmiszer negyede a kukában landol
Az élelmiszer-ipari óriáscég vállalása azért különösen fontos, mert a világon megtermelt élelmiszer fele a kukában landol, méghozzá ennek jelentős része a feldolgozás és a szállítás során megy veszendőbe – derül ki az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) „Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources” című jelentéséből.
Az ENSZ-jelentés szerint a teljes mennyiség 56-60 százaléka a termelés, betakarítás, szállítmányozás, raktározás során megy veszendőbe. Ebben egyébként a FAO adatai alapján éppen a fejlődő országok járnak az élen, ahol a korszerűtlen termelési és logisztikai módszerek miatt vész kárba az élelmiszer. A feldolgozás, értékesítés és a fogyasztás során a megtermelt élelem 40-46 százaléka megy veszendőbe, ez jellemzően a fejlett országok (köztük hazánk) élelmiszer-kereskedelmében és vendéglátásában történik. A pazarlás óriási tragédiája, hogy a Föld jelenlegi hétmilliárdos lakosságának bőven elegendő lenne a megtermelt élelmiszer, egymilliárd ember mégis éhezik (naponta 25 ezren halnak éhen), és nem csak a szegény országokban. Itt megtekintheti, hol okoz már most is problémát az élelmiszerhiány!