Hangoskönyv-készítő a Korlátlan Lehetőségek segítségével

2012. február 07. kedd - 12:22 / hirdetés (x)-2
  •    

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány többek között a Microsoft szoftveradományának köszönhetően tudta továbbfejleszteni hangoskönyv-készítő szoftverét. A kényelmesen használható, jól dokumentált Visual Studio szoftverfejlesztő rendszerrel létrehozott DEX 2.0 szoftver számos látássérült ember számára könnyíti meg a különféle szöveges anyagok felolvastatását.

A Microsoft már közel öt éve támogatja szoftver- és hardvereszközök adományozásával az „Informatika a látássérültekért" Alapítványt.

 

A Microsoft a Korlátlan Lehetőségek program keretében számos rászoruló közösséget támogat a technológiával, oktatással.

– Vállalatunk világszerte folyamatosan küzd azért, hogy mindenki számára egyenlő esélyeket teremtsen az informatikai megoldások segítségével. Nagyra becsüljük azt a megfeszített munkát, amellyel az Alapítvány munkatársai folyamatosan közelebb hozzák a 21. század újabb és újabb vívmányait a látássérült emberekhez. Minden rendelkezésre álló eszközzel támogatjuk őket céljaik elérésében. Amikor Visual Studio szoftverlicencért fordultak hozzánk, természetesen nem volt kérdés, hogy eljuttassuk-e hozzájuk az adományt – mondta el Szilágyi Bernadette, a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere. – A DAISY mozaikszó, a Digital Accessible Information System kifejezés rövidítése, magyarul annyit tesz: digitálisan hozzáférhető információk rendszere. A megoldás arra képes, hogy a könyvjelzőkkel ellátott elektronikus szöveget és a felolvasott változatot összhangba hozza, megkönnyítve a navigálást. Az elektronikus anyagban tartalomjegyzéket lehet létrehozni, mint például egy Word dokumentumban is. Emellett különféle könyvjelzőket is el lehet helyezni a dokumentumban, és ezek alapján ugyanúgy lehet navigálni az MP3 fájlban, mint ahogyan az elektronikus anyagban is. A szövegben keresést is lehet végezni, egy „hagyományos" keresővel megtalálhatja a felhasználó az őt érdeklő kifejezést az elektronikus változatban, a hangfájlt pedig már innen tudja elindítani – foglalta össze a megoldást a programmenedzser.

Az Alapítvány programozói a .NET keretrendszert, illetve a C# programnyelvet találták a legmegfelelőbbnek, a fejlesztőrendszerek közül pedig a Visual Studio tűnt a legalkalmasabbnak a feladatra. A fejlesztő rendszert az Alapítvány programozói egyéb esetekben is használják, például a különféle szoftverek honosítása során.

Ám a következő igazán nagy megmérettetés a DEX 3.0 elkészítése lesz, ugyanis ezzel kapcsolatban is akadnak már tervek, de ezek pontosítása még a jövő zenéje.