Zsebből fizettük a karácsonyt

2017. január 05. csütörtök - 20:34 / piacesprofit.hu
  •    

Kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése. Minden tizedik magyar számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78%-a szerint emiatt azonban nem jár majd lemondásokkal az újév.

karacsony_dobozok_iksz

Kép: IKSZ

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a Provident felmérésében részt vevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A válaszadók ötöde húsz- és ötvenezer forint közötti összegből, 30 százalékuk ötven- és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg 14 százalék kevesebb, mint húszezer forintot költött idén. Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket,  78 százalék úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tizedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben részt vevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket; 30 százalék előre félretett erre az időszakra, míg 36 százalék az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be. Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8 százalékuk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová, 93 százalék otthon töltötte az ünnepeket, 5 százalék pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek. A megkérdezettek 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor. A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48 százalékuk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.

31 milliárd ment el játékra
A karácsonyi szezonban átlagosan 7550 forint értékben kerül gyermekeknek szánt ajándék a kosárba, a toptermékek a társas- és kreatív játékok, valamint a babák. Ebben az időszakban az éves eladások 60 százaléka realizálódik a REGIO JÁTÉK eladási statisztikái szerint – a teljes piaci forgalom így elérheti a 31 milliárd forintot is. A legnagyobb roham a Black Friday és Mikulás között, valamint a szentestét megelőző héten volt.