Többé nem kerülhet lúg a halba!

2008. december 16. kedd - 12:42 / MTI
  •    

A kínai hatóságok közzétették a tiltott élelmiszeradalékok listáját, amelyek között még ipari festékanyagok, rovarölő szerek és csatornatisztításhoz használt vegyületek is vannak.

 A kínai élelmiszerek iránti bizalom visszaállítására indított négy hónapos kampány során az illegális, valamint a túlságosan magas koncentrációban használt adalékanyagokat kívánják kiszűrni.

A most közzétett, 17 adalékot tartalmazó lista néhány tétele már korábban is szerepelt a tiltott összetevők között szerepelt, azonban ez az eddigi legteljesebb összeállítás.  A betiltott anyagok között szerepel a bórsav, amelyet növényvédőszerként, az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmaznak, liszthez adagolva pedig a tésztafélék rugalmasságát növeli.

A formaldehid és a lúg használata is tilos, a lefolyótisztító adalékként és a szappangyártás egyik összetevőjeként ismert vegyi anyagokkal a tengeri halakat szokták kezelni, hogy frissebbnek tűnjenek. Az élelmiszerek megjelenését javító ipari festékek szintén a tiltott összetevők között szerepelnek.

A helyi élelmiszerellenőrök munkáját egy olyan jegyzékkel is segítik, amelyen a minőségi szempontból gyakran kifogásolt élelmiszerek szerepelnek. Kínában több mint 500 ezer élelmiszeripari vállalkozás működik, 70 százalékuk kevesebb mint 10 alkalmazottat foglalkoztat.

A listán szereplő, már korábban betiltott összetevő a Szudán-vörös (Sudan-red), amely rákkeltő ipari festék, illetve a melamin is, amelyet elsősorban a műanyagiparban használnak.