Tart még a szünidő – mi legyen a gyerekkel?

2015. augusztus 11. kedd - 18:30 / Timár Gigi
  •    

Amennyire várják a gyerekek a nyári szünetet, akkora gond a szülőknek, hogy mit csináljanak a tíz hosszú hétre felszabaduló csemetékkel. A munkáltatóknak sem kis feladat, hogy a céges és az emberi szempontokat egyaránt figyelembe vevő megoldást megtalálják a kisgyerekes kollégák esetében. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget az optimálistól a kényszermegoldásokig.

Vannak cégek, ahol lehetőség van arra, hogy a gyerek szervezett keretek között elkísérhesse a szülőt a munkába. Hogy ez ne tegye lehetetlenné a munkát, a cégnek persze fel kell készülnie rá, akár bébiszitter-szolgáltatással is. Megéri az odafigyelés és a befektetetés, a nyugodt kollégák jobban tudnak majd koncentrálni, hatékonyabban dolgoznak, és jelentősen nő a lojalitás is, ha úgy érzik, nemcsak „munkagépként”, hanem szülőként is figyelnek rájuk.

Ez nem a legjobb megoldás
Kép:PP archív

A vészmegoldás: az iroda

Ha néhány napot az irodában tölt a gyerek, az elfogadható, bár korántsem optimális megoldás. A szülő számára mindenképpen pluszteher, hiszen nemcsak le kell foglalnia a csemetét – miközben természetesen a saját munkája alól sem kap felmentést –, de arra is kínosan kell ügyelnie, hogy a kollégákat ne zavarja a mégoly cuki poronty.

A számítógépezés jó megoldásnak tűnik ilyenkor, de nyolc órán át azért senki nem akarja, hogy a gyereke a monitor előtt üljön. A „gépezés” lehet egy-egy mesefilm megnézése – garantált másfél óra békés munka –, vagy kereshetünk játékokat, rajzprogramot. Vihetünk magunkkal fizikai rajzeszközöket, asztalon játszható játékokat is, egy-két órát ily módon áthidalhatunk. Az irodában töltött idő a lehető legjobb arra is, hogy rávegyük a gyereket a szünetre kapott házi feladatok megírására. Ha elég ügyesen érvelünk, mindenki jobban jár, hogy nem a közös balatoni nyaralás alatt a strandon kell ezzel nyüstölni a csemetét.

A gyerekek számára az is izgalmas lehet, ha segíthetnek az igazi munkában. Találjunk olyan feladatot, amit élvez, így hosszú órákra lefoglalhatjuk. A fénymásolásért például a kiskorúak többsége odavan, de lehet kérni szortírozásra, vagy akár arra, hogy öntözze meg a virágokat az irodában.

Persze fontos, hogy lássuk a határokat, mibe vonhatjuk be a gyereket. Pár évvel ezelőtt felfüggesztették állásából a New York-i repülőtér egyik légi irányítóját, mivel magával vitte gyermekét az irányítótoronyba, és megengedte neki, hogy ő adja az instrukciókat a felszálló repülőgépeknek.

A köztes: a kreatív

Sok családban segítség híján nincs más megoldás, mint hogy a szülők külön-külön veszik ki a szabadságukat, hogy vigyázzanak a gyerekre. A szakemberek szerint azonban ezt, ha csak lehetséges, el kell kerülni, hisz gyereknek, szülőnek egyaránt nagyon fontos a családi nyaralás. Barátokkal összefogni jobb ötlet, vagyis ha bizonyos időszakokban egy szülő több gyerekre vigyáz.

Néhány hétre megoldást jelenthet a távmunka is, de erre – amennyiben az év többi részében nincs a vállalatnál ilyen lehetőség – a munkáltatónak és munkavállalónak is fel kell készülnie. Ha a munkavállaló igényli, és megoldható, érdemes kidolgozni a feltételeket, hiszen mindenki profitál belőle: nő a dolgozók lojalitása, és ha jól szervezett a munka, még a hatékonyság is javulhat. A kreativitásunkra azonban ebben az esetben is szükségünk lesz, hogy akár órákra lekössük a kicsit.

Vakáció Európában

Az iskolai szünetek beosztása az unióban a tagállamok hatáskörében van, ennek megfelelően számtalan modell létezik a hosszúságát és az időpontját tekintve is. Bulgáriában, Litvániában, Görögországban és Cipruson például a tanév hossza a diákok életkorától is függ. Léteznek államok, ahol inkább többször, egyenletesebb hosszúságú szünetekkel tagolják a tanítást, míg máshol – így nálunk is – a nyárra koncentrálódik a pihenőidő zöme. Németországban pedig nem áll meg az élet attól, mert nyár van: az egyes tartományokban eltolva tartanak szünetet.

A nyári szünet

  • Lettországban, Olaszországban és Törökországban 13 hét,
  • Magyarországon 10 hét,
  • Svédországban 9 hét,
  • Ausztriában és Franciaországban 8 hét,
  • Angliában, Dániában, Hollandiában és Németországban 6 hét.

Kis keresgéléssel jobbnál-jobb tippeket találhatunk: színes ragasztószalaggal például hatalmas autópályává válhat az egész lakás, de a mi kedvencünk a Mission Impossible filmből ismert akadálypálya játékverziója. Feszítsünk ki sok-sok madzagot, mondjuk egy lépcsőkorlát és a fal között, a gyerekeknek pedig úgy kell átjutniuk az egyik oldalról a másikra, hogy közben nem érnek a „lézersugarakhoz”.

Az optimális: a tábor

Az Amerikai Egyesült Államokban akár az egész nyarat, nyolc-tíz hetet is táborban töltenek a gyerekek. Ez ott sem olcsó mulatság, de itthon nem is az ár az egyetlen akadálya a szervezett nyaraltatásnak.

A szülők sem a táboroztatókban nem bíznak elégé, hogy ilyen hosszú időre elengedjék a csemetéiket, sem a gyerekeikről nem hiszik el, hogy ennyit kibírnának nélkülük – mondja Kittka András, a Funside Egyesület elnöke. Persze az is korlát, hogy itthon kevés az olyan tábor, ami ilyen hosszú időre elegendő, változatos programot kínál. Jellemzőbbek a kisebb, tematikus nyaraltatások, amelyek közül különösen a nyelvi, sport- és tánctáborok népszerűek. De van igény a különlegességekre is.

– Már nem az indiános a menő, hanem a modernebb tematikák – osztja meg tapasztalatait dr. Mester Edit, a Csiki Pihenőkert igazgatója. – Hatalmas az érdeklődés a főzőtáborok iránt, de nagyon népszerű a divat és a tévéből ismert helyszínelős-nyomozós tematika is.

A választást sok esetben az ár határozza meg. Ha csak a munkaidő áthidalása a feladat, kiválóan megfelelnek az alapvetően olcsóbb napközis táborok is. „Ott alvós” programra itthon a szülők tízéves kor alatt nem szívesen engedik el a kicsiket – külföldön ebben is más a tendencia. Mester Edit szerint, ha egy gyerek már képes ellátni magát – egyedül fürdeni, öltözni és lefeküdni –, mehet a többnapos tábor. Léteznek egyéjszakás tesztek, hogy kiderüljön, élvezi-e már a gyerek a szülő nélküli nyaralást.

Cégalapítás és gyerekvállalás: lehetetlen küldetés?
Mi lehet kimerítőbb és izgalmasabb, mint egy saját gyerek? Semmi. De szoros befutóval érkezik mögötte a saját cég. Néhány vállalkozó pedig a kettőt egyszerre csinálja.

– Fontos, hogy profi tábort válasszunk, amely megfelel a szigorú előírásoknak, így nagyobb biztonságban tudhatjuk a csemetét – hangsúlyozza Ujvári Andi, a Varázskert Meseház vezetője. Ha nem lehet előzetesen beszélni a táboroztatókkal, nem derül ki, hogy hány és milyen felnőtt foglalkozik majd a gyerekekkel, vagy épp semmilyen élménybeszámolót nem tesznek közzé a korábbi programokról, az mindenképpen gyanús.

Épp a bizalom miatt, tábort leginkább ajánlás alapján választanak a szülők. Sok esetben pedig kedvezményt is kap az, aki több gyereket fizet be a turnusra.