Szembeszállunk a kalózokkal!

2008. október 02. csütörtök - 13:39 / MTI
  •    

A tagállamok védelmi minisztereinek Dauville-i informális találkozóján tíz ország jelezte, hogy kész részt venni a szomáliai partok mellett garázdálkodó kalózok elleni, novemberre tervezett európai katonai műveletben.

Hervé Morin vendéglátó miniszter Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Spanyolországot, Portugáliát, Svédországot, Hollandiát, Belgiumot és Litvániát sorolta föl jelentkezőként, a tízedik országot nem nevezte meg. A portugál védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte: Lisszabon csak politikai támogatást tud nyújtani egy ilyen akcióhoz, katonai eszközökkel nem járulna hozzá.

A francia védelmi miniszter elmondta: a tanácskozáson felhatalmazták Henri Bentégeat vezérezredest, az Európai Unió katonai bizottságának elnökét, hogy folytassa a művelet tervezését annak érdekében, hogy azt novemberben elindíthassák. A katonai műveletet valószínűleg a NATO-val együttműködve indítják novemberben.

2008 januárja óta legalább 55 hajót ért támadás az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon. A támadók minden esetben szomáliai kalózok voltak. A kelet-afrikai ország teljes káoszba süllyedt a polgárháború 1991-es kezdete óta.