Stresszesek leszünk a technológiától

2017. április 16. vasárnap - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

Nyolc európai országban az emberek egyharmada úgy véli, hogy az otthonokban alkalmazott technológia sok stresszt okoz, és csak bonyolultabbá teszi az életet. Ezt az eredményt hozta az E.ON által végzett reprezentatív felmérés.

Az európaiak közül a magyarok és a britek a legkritikusabbak a háztartásokban használt technológiai eszközökkel kapcsolatban. A megkérdezettek közel fele (46 százalék mindkét országban) azt mondta, hogy az életük bonyolultabbá vált. A magyarok több mint a fele (52 százaléka) úgy érzi, ma stresszesebb az életük, mint tíz évvel ezelőtt. A csehek 51 százaléka számára is nehezebbé vált az élet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ugyanakkor a technológiai eszközök növekvő otthoni alkalmazásának pozitív oldala is van. Általában véve a megkérdezettek körülbelül kétharmada azt mondta, a technológiai eszközök kényelmesebbé tették az életüket, és segítettek az energiatudatosság növekedésében is. A legnagyobb támogatók az olaszok, akiknek 87 százaléka szerint az új technológiák könnyebbé teszik az életet. Törökországban (84 százalék) és Romániában (81 százalék) hasonlóan pozitív vélemény alakult ki a kérdésben.

Németországban a megkérdezettek 72 százaléka véli úgy, hogy a technológiai eszközök könnyebbé teszik az életet a háztartásokban. Egyharmaduk szerint viszont ez a stresszt növeli. A németek mindössze 64 százaléka mondja azt, hogy az új technológiák elősegítik az energia-megtakarítást. Ezzel a németek hátulról a második helyre kerültek, és csak a svédek követik őket, akik csak 46 százaléka gondolja, hogy a technológia az elmúlt tíz évben elősegítette az energia-megtakarítást.

Az eredmények az „Élet Európában” felmérésből származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID körülbelül 8000 embert kérdeztek meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon 2016 decemberében.

Eltűnhetnek az autók és jön az 5G
Gőzerővel fejlődik az önvezetés technológiája, mely gyökerestül változtathatja meg a közlekedési szokásokat, és nemsokára jön az 5G is. A SMART 2017 okos technológiai konferencián arról is szó volt, hogy a mai egyetemistáknak fel kell készülniük a ma még nem létező szakmákra is.