Napirenden a pénzügyi paktum

2012. február 13. hétfő - 11:14 / PP/MTI
  •    

A még hiányzó sarkalatos törvények - a korábbi tervektől eltérően - nem a hétfőn kezdődő tavaszi parlemnti ülésszak alatt, hanem csak ősszel születhetnek majd meg, mivel a Fidesz azokról ötpárti egyeztetéseket kezdeményez. A tavaszi szakaszban a képviselők elfogadhatják többek között az új büntető-, valamint az új polgári törvénykönyvet. Hétfőn az európai kormányközi szerződésről, a dohányzásról és dohány-kiskereskedelemről, valamint a vallási közösségekről tárgyal a Ház.

kki
Hétfőn ismét összeül a Ház
Fotó: MTI

A parlament hétfőn, kétnapos üléssel induló tavszi időszakának első napján a napirend előtti felszólalások sorában várhatóan Orbán Viktor kormányfő lesz az első, aki az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be.

Az uniós pénzügyi megállapodásról is szavazhatnak

A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben azt indítványozza, hogy a képviselők támogassák Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz.

A kormány az alkotmánybísághoz fordul
kk
Szijjártó Péter
Fotó: MTIk

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken közölte: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. A pénteken benyújtott határozati javaslat elfogadása a paktum aláírására ad felhatalmazást a miniszterelnöknek, az ezt követő ratifikációs folyamat esetében merül fel a kérdés, hogy az feles vagy kétharmados többséget igényel-e. Az új uniós paktumról szólva a szóvivő úgy fogalmazott: a magyar és a közép-európai érdekeknek megfelelő szöveg jött létre. Kérdésre válaszolva azt mondta: ha szükség van olyan új törvényjavaslatokra vagy törvényt módosító indítványokra, amelyek az új jogszabályok elfogadása nyomán előálló kisebb összhangproblémákat kezelik, akkor azokat az országgyűlés hamarosan megvitatja.

Ezt a képviselők már hétfőn megtehetik, ám ehhez az kell, hogy egyetlen képviselő se nyújtson be módosító javaslatot a külügyminiszter előterjesztéséhez, ellenkező esetben ugyanis a jövő hétre csúszik a szavazás. „A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról" szóló, a külügyminiszter által jegyzett indítvány indoklása emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács 2012. január 30-ai informális ülésén az állam- és kormányfők megállapodtak a paktum tartalmáról, és a tervek szerint az Európai Tanács 2012. március 1-2-ai ülésén alá is írják a tagállamok a dokumentumot. A kormány február 8-án megtárgyalta a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, és annak elfogadására az országgyűlés egyetértésének feltételével adott felhatalmazást, ezért szükséges a határozati javaslat elfogadása még március előtt – áll az indoklásban.

Dohánykereskedelmi monopólium és egyházügy

Hátfőn az interpellációs blokk után arról fideszes képviselői indítványról szavazhatnak, amely egyebek mellett állami monopóliummá tenné a dohánytermékek árusítását, miután azokat a tervek szerint csak a külön erre a célra alakuló trafikokban lehetne majd megvásárolnia. Az előterjesztés egyébként a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szól.

A határozathozatalokat követően az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője erről a kormánypártok egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, hogy a kormányoldal „első körben" kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A 2011. december 30-án megszavazott és 2012. január 1-jén hatályba lépett törvény tizennégy egyházat ismer el – ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvény -, s a jogszabály szerint a most egyesületként elismert vallási közösségek egyházként történő elismertetésére az országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

Pénzügyi paktum
A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról szóló javaslathoz háttéranyagként benyújtották a teljes szerződés végleges szövegét. Eszerint az aláírók – a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok – államháztartásuk szerkezeti hiányát a GDP-hez képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Kivételt képeznek azok az országok, amelyeknek a GDP-arányos belső államadóssági rátája jóval kisebb 60 százaléknál, ők egyszázalékos hiányig is elmehetnek. A szerződés értelmében minden ország egy automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba olyan esetekre, ha a hiány túlzott mértékben meghaladja a küszöböt. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. Ez utóbbit az Európai Bíróság lesz hivatott ellenőrizni akár már egy tagállam kérésére. Ha valamelyik ország tartósan nem teljesíti vállalt kötelezettségét, akár pénzbírsággal is sújtható.