Napirenden a pénzügyi paktum

2012. február 13. hétfő - 11:14 / PP/MTI
  •    

A még hiányzó sarkalatos törvények - a korábbi tervektől eltérően - nem a hétfőn kezdődő tavaszi parlemnti ülésszak alatt, hanem csak ősszel születhetnek majd meg, mivel a Fidesz azokról ötpárti egyeztetéseket kezdeményez. A tavaszi szakaszban a képviselők elfogadhatják többek között az új büntető-, valamint az új polgári törvénykönyvet. Hétfőn az európai kormányközi szerződésről, a dohányzásról és dohány-kiskereskedelemről, valamint a vallási közösségekről tárgyal a Ház.

kki
Hétfőn ismét összeül a Ház
Fotó: MTI

A parlament hétfőn, kétnapos üléssel induló tavszi időszakának első napján a napirend előtti felszólalások sorában várhatóan Orbán Viktor kormányfő lesz az első, aki az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be.

Az uniós pénzügyi megállapodásról is szavazhatnak

A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben azt indítványozza, hogy a képviselők támogassák Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz.

A kormány az alkotmánybísághoz fordul
kk
Szijjártó Péter
Fotó: MTIk

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken közölte: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. A pénteken benyújtott határozati javaslat elfogadása a paktum aláírására ad felhatalmazást a miniszterelnöknek, az ezt követő ratifikációs folyamat esetében merül fel a kérdés, hogy az feles vagy kétharmados többséget igényel-e. Az új uniós paktumról szólva a szóvivő úgy fogalmazott: a magyar és a közép-európai érdekeknek megfelelő szöveg jött létre. Kérdésre válaszolva azt mondta: ha szükség van olyan új törvényjavaslatokra vagy törvényt módosító indítványokra, amelyek az új jogszabályok elfogadása nyomán előálló kisebb összhangproblémákat kezelik, akkor azokat az országgyűlés hamarosan megvitatja.

Ezt a képviselők már hétfőn megtehetik, ám ehhez az kell, hogy egyetlen képviselő se nyújtson be módosító javaslatot a külügyminiszter előterjesztéséhez, ellenkező esetben ugyanis a jövő hétre csúszik a szavazás. „A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról" szóló, a külügyminiszter által jegyzett indítvány indoklása emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács 2012. január 30-ai informális ülésén az állam- és kormányfők megállapodtak a paktum tartalmáról, és a tervek szerint az Európai Tanács 2012. március 1-2-ai ülésén alá is írják a tagállamok a dokumentumot. A kormány február 8-án megtárgyalta a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, és annak elfogadására az országgyűlés egyetértésének feltételével adott felhatalmazást, ezért szükséges a határozati javaslat elfogadása még március előtt – áll az indoklásban.

Dohánykereskedelmi monopólium és egyházügy

Hátfőn az interpellációs blokk után arról fideszes képviselői indítványról szavazhatnak, amely egyebek mellett állami monopóliummá tenné a dohánytermékek árusítását, miután azokat a tervek szerint csak a külön erre a célra alakuló trafikokban lehetne majd megvásárolnia. Az előterjesztés egyébként a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szól.

A határozathozatalokat követően az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője erről a kormánypártok egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, hogy a kormányoldal „első körben" kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A 2011. december 30-án megszavazott és 2012. január 1-jén hatályba lépett törvény tizennégy egyházat ismer el – ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvény -, s a jogszabály szerint a most egyesületként elismert vallási közösségek egyházként történő elismertetésére az országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

Pénzügyi paktum
A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról szóló javaslathoz háttéranyagként benyújtották a teljes szerződés végleges szövegét. Eszerint az aláírók – a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok – államháztartásuk szerkezeti hiányát a GDP-hez képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Kivételt képeznek azok az országok, amelyeknek a GDP-arányos belső államadóssági rátája jóval kisebb 60 százaléknál, ők egyszázalékos hiányig is elmehetnek. A szerződés értelmében minden ország egy automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba olyan esetekre, ha a hiány túlzott mértékben meghaladja a küszöböt. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. Ez utóbbit az Európai Bíróság lesz hivatott ellenőrizni akár már egy tagállam kérésére. Ha valamelyik ország tartósan nem teljesíti vállalt kötelezettségét, akár pénzbírsággal is sújtható.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor