Farsangkor már ne várjunk nagy költekezést

2015. február 02. hétfő - 20:20 / piacesprofit.hu
  •    

Anyagilag megterhelőnek érzik a farsangot a karácsonyi költekezés után a magyar családok. A legtöbben 5000 forintnál húzzák meg a határt, az ennél drágábban kivitelezhető jelmezötletek sok esetben a kukában végzik.

Kép: Pixabay

A magyar szülők maximum 5000 forintot szánnak a gyermekük farsangi jelmezére, ugyanakkor még ezt is megterhelőnek érzik a családi kasszára nézve – derült ki a JátékNet.hu felméréséből. „A karácsonyi nagy költekezés után nem meglepő, hogy még ennek az összegnek a kifizetése is gondot jelent a legtöbb szülő számára” – jegyezte meg Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. A megkérdezetteknek mindössze 15 százaléka áldozna 5000 forintnál többet egy szettre, közülük is csupán minden ötödik fizetne ki 8000 forintnál is többet.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy mind a jelmezválasztást, mind a beszerzés módját meghatározza az ár. A bérlés, a saját készítés, illetve a vásárlás közötti döntésben például a megkérdezettek felénél erősen szerepet játszik az egyes alternatívák költsége, további 33 százaléknál pedig közepesen fontos szempont. Ennek ellenére a felmérésben részt vevők 45 százaléka komplett jelmezt vásárol, további 20 százalék pedig a kiegészítőket szerzi be készen.

„A kész jelmezt vásárlók is a kedvezőbb árkategóriákat keresik – a felhasználók több mint fele a 3000 forint alatti darabokból válogat –, bár ártól függetlenül minden évnek megvannak a nagy slágerei, idén például a Bogyó és Babóca figurák tarolnak” – mondta el Bognár Ákos. A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem mindig a nagy kedvencek lesznek a befutók: a megkérdezettek többségénél ugyanis volt már arra példa, hogy a kivitelezés költsége miatt kellett elvetni egy ígéretes jelmezötletet. Minden huszadik családban ez rendszeresen előfordul.

„Mindezek ellenére januárban az előző év hasonló időszakához képest a jelmezrendelések mellett az ehhez kapcsolódó forgalom is mintegy 25-30 százalékkal nőtt – mondta el Bognár Ákos. – Ehhez a farsangi időszak rövidsége is hozzájárult, hiszen idén a jelmezbeszerzések néhány hétre koncentrálódnak.” Az ünnepi időszakot lezáró hamvazószerda ebben az évben február 18-ára esik, míg tavaly március 5-én volt.

Nem is szeretünk annyira vasárnap vásárolni?
A decemberi bankkártyaforgalmi adatok alapján a magyarok szívesebben vásárolnak pénteken, az utolsó pillanatra hagyták az ajándékbeszerzést, és a legtöbbet élelmiszerekre és ruhákra költöttek a karácsonyi szezonban.