Gépek az emberek ellen a jövő munkaerőpiacán

2014. február 22. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Bármi is a munkája, biztos lehet benne, hogy néhány év vagy évtized múlva a munka egy részét vagy egészét algoritmusok veszik majd át. Legalábbis ez az, amit a közgazdászok jó része állít és egyes esetekben, úgy tűnik, hamarosan meg is valósul.

Az Egyesült Államokban már most algoritmusok végzik a jogi, szabadalmi feladatok egy részét. Pekingben, Sao Paoloban és Dohában egyszerű érzékelők figyelik a víznyomást a csőrendszerekben, így nincs szükség annyi személyes ellenőrző körútra. Ez a gyakorlat vezetett el ahhoz a felismeréshez is, hogy talán egyszer annyi rendőrjárőrre sem lesz szükség, amint elegendő szenzor lesz az utcákon. Még a XXI. század legkeresettebb dolgozóinak, a programozóknak a munkája is veszélybe kerülhet, ha elkészülnek azok a szoftverek, amelyek maguk is képesek lesznek szoftvereket írni és kódoláshoz optimalizálni. (Ma ismert világunk 2050-ra alapjaiban megváltozik.)

Mindent egybevetve az Egyesült Államokban az állások 47 százaléka kerülhet veszélybe az automatizálásnak köszönhetően a következő két évtized folyamán – állítja egy, az Oxfordi Egyetemen készült 2013-as felmérés Carl Benedikt Frey és Michael Osborne jóvoltából. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani egyetemistáknak komoly kihívás lesz olyan szakmát tanulnia, amely még akkor is létezni fog, amikor betöltik a negyvenet. Bár elég nehéz megmondani, milyen új munkahelyek születhetnek a változás jóvoltából, arra már most vannak ötletek, milyen irányvonalak mentén érdemes elkezdeni a szakmai fejlődést. Az biztos, hogy olyan területekre érdemes fókuszálni, ahol az emberi tudás, értelem és érzelem lekörözi a számítógépekét.

Egyes globális trendek az üzleti életre is hosszú távú hatással lesznek. Itt olvashatja, melyek azok, amelyek várhatóan befolyásolják a jövő üzletét.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/supakitmod

Emberi kapcsolatok

Akárhogy is forduljon a világ, valószínűleg nem szűnik meg igény az olyan munkákra, ahol személyes kapcsolatra van szükség a felek közt: személyi edzők, gondozók, esküvőszervezők. Vagyis amelyeket nem lehet sem algoritmusokká formálni, sem kiszervezni Indiába. Bár egyes területeken, mint például az ingatlanközvetítés esetében már most nagyon jelentős az internet súlya, mindig lesznek olyan érdeklődők, akik igényelni fogják a személyes kapcsolattartást. “2034-re a mostani százezer ingatlanügynök helyett már csak ötezer marad, ők fognak azokkal foglalkozni, akik igénylik a személyes érintkezést” – jósolta Matt McGraw, a Lions tech-munkaközvetítő vezérigazgatója.

Kreativitás és ötletelés

“Csak azt tudom ajánlani, hogy a fiatalok továbbra is gyarapítsák azokat a kognitív és kreatív tulajdonságaikat, amelyek előnyt jelentenek számukra a gépekkel való versenyben” – ajánlotta maga Osborne, a fentebb említett tanulmány egyik szerzője. “Lehet, hogy elfogultan hangzik, de felhalmozott adatok kreatív felhasználását célzó munkakörök valószínűleg még jó ideig ellenállóak lesznek az automatizációval szemben” – tette hozzá.

A kulcsszó itt természetesen a “kreatív”. Ha olyan karriert választ, amelynek nagyobb része rutinmunka, valószínűleg előbb-utóbb automatizálható lesz. Persze mindig lesznek emberek, akik felügyelik a gépek munkáját, mint például a nagyáruházak automata pénztárainál vagy az automatikusan kitöltött adóbevallások ellenőrzésekor, de ezek nem kreatív munkakörök. Kreativitásról akkor beszélhetünk, ha az illető képes valami újjal előállni, új területekre kalandozni vagy a meglévő információkat új aspektusból feldolgozni.

Vezetők

A vezetői képességeket szintén nem valószínű, hogy átvennék a gépek. Bár racionálisan dönteni tudnak az algoritmusok, motiválni és meggyőzni a munkatársakat vagy foglalkozni velük már nem. Ugyanakkor a nagyvállalatokban nagy számban előforduló középvezetők sorsa valószínűleg sötétebbnek ígérkezik. Tuck Rickars, a Russell Reynolds Associates igazgatója szerint a jövő azoké a projektmenedzser típusú vezetőké, akik projektről projektre képesek ugrani és sikerre vinni a csapatokat, ahelyett, hogy hosszabb időn keresztül egy céget vezetnének. Különösen, hogy a technológia fejlődésével jóval kisebb munkacsoportok is véghez tudnak vinni olyan projekteket, amelyekhez korábban hatalmas apparátus kellett volna.

Nagyot robbant az online álláspiac
A munkáltatók leginkább fejlesztőket kerestek, de a mérnök és könyvelő állások is felkerültek a dobogóra. Legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek.

Kétkezi munkák

Nem kell különösebben magyarázni, miért nem lesz soha egy robotból jó kosárlabdázó vagy jó fodrász. A jó kétkezi munkások értéke már most is folyamatosan emelkedik, szakácsokra, kertészekre és egyéb, két ügyes kezet és ízlést igénylő munkásokra mindig is lesz igény.

Profik

Mi is legalapvetőbb tanács a pályakezdő fiatalok számára? “Keress valamit, amit szeretsz csinálni és légy benne a legjobb.” Jó példa erre az újságírók munkája. Bár algoritmusok már most képesek egyszerű híreket megírni, egy oknyomozó elemzést azért nem tudnának véghezvinni. Bár a cél magasztos, nyilván nagyon nehéz a legjobbnak lenni egy szakmában – sőt a legjobbak közé is nagyon nehéz odaférkőzni. A középszerűeknek pedig – akárcsak a középvezetők esetében – nehéz dolguk lesz a jövőben. Erre lehet megoldás a specializálódás – találni egy olyan kis, speciális igényű csoportot, akik viszont eltartják Önt, mint szakértő.

Feudalizmus 2.0

A munkahelyek automatizálódása, a kevesebb munka és a társadalmi különbségek növekedése nem feltétlenül tesz jót a demokráciának. Egy 2013-as felmérés szerint a világ leggazdagabb 85 embere annyit keresett, mint a világ lakosságának alsó 50 százaléka. Ha ehhez hozzáadjuk az eltűnő 47 százaléknyi munkahelyet, akkor bizony komor világot vizionálhatunk. A szakértők azonban nem ennyire pesszimisták. “A XX. század elején 40 százalék volt a mezőgazdasági dolgozók aránya az USA-ban, ez a század végére 2 százalékra mérséklődött. Mégis, ezek a dolgozók találtak maguknak új munkahelyet, elhelyezkedtek, egészen új iparágakat hoztak létre” – véli Osborne. A lehetőségünk megvan arra is, hogy húsz éven belül egy olyan bolygón éljünk, ahonnan eltűnt az éhezés, és ahol az embereknek sokkal több szabadideje van. És arra is, hogy nőjenek az egyenlőtlenségek és tovább eszkalálódjanak a társadalmi feszültségek. A választás rajtunk (is) áll.

A cikk az alábbi írás alapján készült.

Új karrierre vágyik? Íme 13 szakma a jövőből
Régen egyszerű volt az emberek szakmai élete: elmentek egy iskolába, elhelyezkedtek a tanult szakmájukban, és onnan is mentek nyugdíjba. A gyors technológiai változásnak köszönhetően ez ma már nincs így. Nagyon sok új szakma jön létre folyamatosan. Ki gondolta volna például 15 éve, hogy közösségimédia-menedzserek lesznek? Vagy 25 éve, hogy webdesignerek?