Idén a hangfal lesz a legmenőbb ajándék a fa alatt

2015. december 24. csütörtök - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

A karácsonyi vásárlás minden évben nagy dilemma elé állítja a családokat. Ki minek örülne? Hogyan vásároljunk úgy ajándékot mindenkinek, hogy kijöjjünk a havi fizetésből? Több gyerekes családban az is kérdés, hogy a kicsik egyénileg vagy inkább közösen egy nagyobb ajándékot kapjanak. Karácsonyi trendkörkép és tippek az okos költéshez a K&H-tól.

hifi hangfal lesz a legmenőbb a fa alatt

Kép: Pixabay

Egy novemberi felmérés szerint a magyar háztartások átlagosan 43 ezer forintot szánnak karácsonyi kiadásokra idén, ebből 29 ezer forintot terveznek ajándékokra költeni. (Más felmérések szerint ez összeg a 130 ezer forintot is meghaladhatja!) A lakosság többsége, 82 százaléka aktuális jövedelmét használja a karácsonyi költségek fedezéséhez, míg 35 százalékuknak korábbi megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Hitelt mindössze a lakosság 5 százaléka venne fel. Egy kereső ember átlagosan 7 rokonát, ismerősét ajándékozza meg.

A különböző műszaki termékek népszerűsége töretlen a karácsonyi ajándékok listáján, különösen, ami a gyerekeket illeti. Hódítanak az interaktív játékok, az okostelefonok, az mp4 lejátszó, a tablet, de évek óta a karácsonyi toplistákon szerepel a LED televízió is. Az egyik legnagyobb online műszaki webáruház szerint az idei év slágerterméke lesz a bluetooth-os és wifis hangfal is.

Amelyik családban több gyerek van, különösen, ha kicsi köztük a korkülönbség, könnyen előfordulhat, hogy mindannyian épp ugyanarra vágynak. Ilyenkor a szülőknek dönteniük kell arról, hogy a fiatalok külön-külön azonos összegért vagy pedig közösen kapjanak egy nagyobb, értékesebb ajándékot. „Amikor a gyerekek tinédzser korba lépnek, már nem a plüssjáték, a sokadik kisautó, társasjáték, baba vagy zenélő-világító eszköz szerepel a kívánságlistájukon. A nagyobbak már tisztában vannak azzal, hogy nem az angyalka hozza az ajándékot, hanem a szülők vásárolnak. A vágyott műszaki eszközök, interaktív játékok gyakran jóval drágábbak, mint amekkora összeget egy-egy gyerekre szánnának. Ilyenkor érdemes elbeszélgetni a tinikkel arról, hogy már ne az ajándékok darabszámát nézzék. A szülőknek érdemes a rokonok, családtagok felé jelezni, hogy milyen nagyobb meglepetésnek örülnének a gyerekek és azokat, ha tudják, közösen, együtt vegyék meg. ” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Ha nem figyelünk, sokba kerülhet a karácsony
A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási hiteleknél a hitelkamatokon és díjakon túl a kötelezően kapcsolódó pénzügyi termékek, kiegészítő szolgáltatások és a késedelmes fizetés is jelentős többletköltséggel járhatnak – hívta fel figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Miről érdemes már az ünnepek előtt megállapodni? Ha vállaljuk, hogy például egy drága műszaki eszközt, például egy televíziót vásárolunk a gyerekszobába, akkor előre kiköthetjük, hogy a mellé már csak saját készítésű ajándék vagy jelképes összegű meglepetés fér bele. Ha például egy fejhallgatóra vágyik a gyerek, annak ára 4 ezertől akár 57 ezer forintig terjedhet. Ez esetben jelezhetjük, hogy a gyerek kérheti a kedvenc színében a fejhallgatót, de a márkát már mi választjuk ki.

A tinédzserek körében nagy népszerűségnek örvend az okostelefon is, ráadásul presztízs-kérdést is csinálnak belőle, az iskolában összehasonlítják egymással a készülékeiket, kinek mit tud a mobilja. Ha a karácsonyi ajándéklistán okostelefon szerepel, kérdezzük meg arról a gyereket, milyen funkciókat szeretne használni: chatelni akar, fényképezni vagy inkább játszani?

„Érdemes előre egyeztetni a kívánságlistát és átbeszélni a családnak, milyen szempontok mentén lehet kívánni. A tinédzser dönthessen az ajándék típusáról, a színről például, de érdemes tisztázni, hogy a márka kiválasztása és ezzel a termékre fordított összeg meghatározása már a felnőttek felelőssége, hiszen a család bevételét kell beosztani. Ha a fiatalok minden kívánságát teljesíteni szeretnék a szülők, könnyen előfordulhat, hogy hitel felvételére lesz szükségük” – mondta Horváth Magyary Nóra.

Ajándékozási csapdák – kerüljük el őket!
Az üzleti ajándékozás több, mint figyelmes, örömet okozó gesztus. Az ajándékozásnak megvan az a ki nem mondott vonása is, hogy kifejezve törődésünket, illetve hálánkat az üzleti partner iránt, megerősíti szakmai, üzleti kapcsolatainkat is. De könnyű bakizni vele. Szakértőnk segít, hogy ne legyen gond!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor