Évtizedek kellenek, hogy szervezetünk kigyógyuljon a dohányzásból

2019. augusztus 25. vasárnap - 16:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Még erős dohányosok szíve is pár év után nagyjából rendbe jöhet, ha abbahagyják a dohányzást, de a teljes gyógyuláshoz jóval több idő kell.

Már néhány évet követően csökken a szívinfarktus, az agyvérzés , a szívleállás esélye, ha megszabadulunk a nikotintól és a többi károsanyagtól, számoltak be amerikai orvosok a JAMA szakfolyóiratban. Vizsgálataik szerint már a dohányzás feladása után öt évvel jelentős javulás áll be a szervezetben – ám mindenesetre 10-15 évnek kell eltelnie, mire olyan állapot alakul ki, amely alig marad el azokétól, akik soha nem dohányoztak. A vizsgálatok alapjául a Framingham városban 1948 óta folyó felmérések szolgáltak, amelyekbe azután bevonták az első adatgyűjtések alanyainak gyermekeit is.

depositphotos.com

depositphotos.com

A csaknem 9,000 vizsgált erős dohányos közül, akik legalább 20 éven át hódoltak szenvedélyüknek, ebben az időszakban 2,435-nél alakult ki súlyos szív- és keringési betegség. A tartósan dohányzók közül egy éven belül ezerből átlagosan 12 ember betegedett meg. Azoknál viszont, akik feladták a bagózást, öt évvel később csak 7.

Míg az orvosok korábban abból indultak ki, hogy 5 évvel a dohányzás feladása után teljesen regenerálódik a szervezet, erre az újabb vizsgálati adatok rácáfoltak: ehhez 10-15 esztendőre van szükség. Ausztrál kutatások azt mutatták, hogy idejében, lehetőleg a 45 éves kor előtt kell abbahagyni: e korcsoportoknál a dohányzás okozta károk 90 százaléka idővel eltűnik.