Biciklin is tilos lehet a mobil

2012. augusztus 23. csütörtök - 19:22 / piacesprofit.hu
  •    

Kiterjesztenének bizonyos, az autósokra is vonatkozó tilalmakat Bécsben a kerékpárosokra: elfelejthetnék a mobilt és az alkoholt. Ahogy az európai városokban egyre több ember számára a bicikli napi közlekedési eszközzé válik, a szabályozás szempontjából is nagyobb figyelem fordul a kétkerekű közlekedés felé.

 

Kép:flickr
Kép:flickr

Bicikli-rendszámtábla bevezetése után a kerékpárosokra vonatkozó mobiltelefon-tilalom és a megengedett véralkoholszint leszállítása is felmerült Bécsben – írja az Alternatív Energia. Ha a javaslat megvalósul, akkor a jelenlegi 0,8 ezrelék helyett a jövőben az autósokkal megegyezően a két keréken közlekedőket is 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett büntethetik. Az osztrák Közlekedésbiztonsági Tanács vizsgálata szerint több mint egyharmadával csökken a reakcióképessége annak, aki biciklizés közben mobilozik. 0,8 ezreléknél a 0,5 ezrelékkel összehasonlítva 3,9-ről 4,6 méterre emelkedik a féktávolság, a reakcióidő fél másodperccel romlik. "Alkohollal a vérében ugyanúgy csökken a reakcióképessége egy kerékpárosnak és mobillal a fülén ugyanannyival nehezebben koncentrál, mint egy autós" – mondta a tanács elnöke, Othmar Thann.

Bécs városának "kerékpáros-ombudsmanja", Martin Blum ellenzi a szigorítást. Az autósokkal ellentétben a biciklisek elsősorban magukat veszélyeztethetik, nem pedig másokat – mondta. Rámutatott, hogy 2011-ben 37-en sérültek meg olyan balesetekben, amelyekben kerékpáros és gyalogos volt érintett, ezzel szemben 1100-an olyanokban, amelyekben autósok és gyalogosok voltak a résztvevők. Emellett – tette hozzá – jelenleg is nagyon magas, legkevesebb 800 euró (több mint 220 ezer forint) az ittas biciklizésért kiszabható büntetés Ausztriában. A kerékpárrendszám bevezetése mellett kiállók szerint a rendszám segítségével könnyebben meg lehetne büntetni a szabálytalankodó bicikliseket. Ellenzői szerint viszont túl sokba kerülne és nem javítaná a közlekedési morált. "Sokkal inkább az egymásra való odafigyelést kellene meghonosítani, az autósoknál és a bicikliseknél is" – mondta a kerékpáros közlekedésért felelős megbízott.

Itthon is tetemes büntetésre számíthat aki ittasan pattan nyeregbe. A kérdéskörben irányadó, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjának értelmében amennyiben a nem gépi meghajtású járművet vezetőnél vagy hajtójánál a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,80‰ véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,50 mg/l-t nem haladja meg. Ha mégis, akkor 30 000 forintot kell fizetni – írja az autonavigator.hu. Ha a szonda efölötti értéket mutat, akkor 60 000 forint a mérlegelés nélkül kiosztott fix bírság összege.

Mivel egyre több ember számára a napi munkába járás eszköze is a kétkerekű – Magyarországon is, egy tavalyi felmérés szerint a lakosság fele legalább időnként biciklire ül – egyre inkább fontossá válik a közlekedésbeli szabályok tisztázása is amellett, hogy a biciklisták szervezetei folyamatosan az odafigyelés fontosságát hangsúlyozzák.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor