Újabb rákkeltő anyag a mezőgazdaságban?

2015. március 29. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •    

Az ENSZ Világegyészségügyi Szervezetének rákbetegségekkel foglalkozó intézete a "valószínűleg" szót választotta a gyomirtószer rákkeltő hatásának jellemzésére. Akkor most rákkeltő vagy sem?

A WHO szakirányú szervezete, az IARC (International Agency for Research on Cancer) az “ember számára valószínűleg rákkeltő” anyagok osztályába sorolta a glifozátot, mely fontos alkotóeleme az agráróriáscég Roundup nevű, széles körben alkalmazott gyomirtó szerének.

Az ügynökség azért döntött e nem egyértelmű besorolás mellett, mert úgy találta, nem kielégítő a bizonyíték arra nézvést, a glifozátnak szerepe volna a non-Hodking limfóma kialakulásában, jelentette a Reuters hírügynökség.

A Monstanto sietett hangsúlyozni, hogy a tudományos adatok szerinte nem támasztják alá a Roundup kritikusainak vélekedését és felszólította a WHO-t, hogy sürgősen magyarázza meg határozatát. “Nem értjük, az IARC hogyan jutott ehhez a következtetéshez, mely drámai eltérést mutat a szabályozó szervezetek eddig kialakított álláspontjától”, fogalmazott a vállalat globális szabályozási ügyekért felelős alelnöke, Philip Miller.

Nem a gaz, hanem a tudomány állítja meg a gazokat. De milyen áron?
(fotó: freeimages.com)

2013-ban a Monstanto elfogadási kérelmet nyújtott be az amerikai kormány illetékes szerveihez a glifozát alkalmazásához, és a Környezetvédelmi Hatóságtól (EPA) megkapta azt. Az EPA ezzel megengedte, hogy a lakosság nagyobb dózisban legyen kitéve a glifozátnak.

Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t
A korábbi tanácsi állásponttal ellentétes, a GMO-mentességet engedélyező határozatra bólintott rá az Európai Parlament szakbizottsága. A döntés még nem végleges, de lehet, hogy megóvhatjuk GMO-mentességünket.

A glifozátot főleg génmódosított vetőmagokon használják, javarészt szója- és kukorica-magon, melyeket “genetikailag módosítottak, hogy túléljék ezt”, írta a Reuters.

A glifozát jelenlétét már kimutatták élelmiszerekben, ivóvízben és a levegőben is, véli a WHO jelentése, mely 2001 óta közzétett amerikai, kanadai és svédországi adatokat összegezett a lakosság glifozát-kitettségéről. Az ENSZ alá tartozó szervezet azt is hozzátette, hogy a háztartások és a nagyközönség továbbra is alig találkozik ezzel az anyaggal.

A glifozát körüli közéleti vita is hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban 2014-ben Vermont állam olyan törvényt léptetett életbe, mely kötelezővé tette annak közlését az élelemiszerek címkéjén, hogy a termék génmódosított anyagokat tartalmaz-e.

Mi a glifozát?
A Wikipedia definíciója szerint a glifozát “gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben.”