Újabb rákkeltő anyag a mezőgazdaságban?

2015. március 29. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •    

Az ENSZ Világegyészségügyi Szervezetének rákbetegségekkel foglalkozó intézete a "valószínűleg" szót választotta a gyomirtószer rákkeltő hatásának jellemzésére. Akkor most rákkeltő vagy sem?

A WHO szakirányú szervezete, az IARC (International Agency for Research on Cancer) az “ember számára valószínűleg rákkeltő” anyagok osztályába sorolta a glifozátot, mely fontos alkotóeleme az agráróriáscég Roundup nevű, széles körben alkalmazott gyomirtó szerének.

Az ügynökség azért döntött e nem egyértelmű besorolás mellett, mert úgy találta, nem kielégítő a bizonyíték arra nézvést, a glifozátnak szerepe volna a non-Hodking limfóma kialakulásában, jelentette a Reuters hírügynökség.

A Monstanto sietett hangsúlyozni, hogy a tudományos adatok szerinte nem támasztják alá a Roundup kritikusainak vélekedését és felszólította a WHO-t, hogy sürgősen magyarázza meg határozatát. “Nem értjük, az IARC hogyan jutott ehhez a következtetéshez, mely drámai eltérést mutat a szabályozó szervezetek eddig kialakított álláspontjától”, fogalmazott a vállalat globális szabályozási ügyekért felelős alelnöke, Philip Miller.

Nem a gaz, hanem a tudomány állítja meg a gazokat. De milyen áron?
(fotó: freeimages.com)

2013-ban a Monstanto elfogadási kérelmet nyújtott be az amerikai kormány illetékes szerveihez a glifozát alkalmazásához, és a Környezetvédelmi Hatóságtól (EPA) megkapta azt. Az EPA ezzel megengedte, hogy a lakosság nagyobb dózisban legyen kitéve a glifozátnak.

Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t
A korábbi tanácsi állásponttal ellentétes, a GMO-mentességet engedélyező határozatra bólintott rá az Európai Parlament szakbizottsága. A döntés még nem végleges, de lehet, hogy megóvhatjuk GMO-mentességünket.

A glifozátot főleg génmódosított vetőmagokon használják, javarészt szója- és kukorica-magon, melyeket “genetikailag módosítottak, hogy túléljék ezt”, írta a Reuters.

A glifozát jelenlétét már kimutatták élelmiszerekben, ivóvízben és a levegőben is, véli a WHO jelentése, mely 2001 óta közzétett amerikai, kanadai és svédországi adatokat összegezett a lakosság glifozát-kitettségéről. Az ENSZ alá tartozó szervezet azt is hozzátette, hogy a háztartások és a nagyközönség továbbra is alig találkozik ezzel az anyaggal.

A glifozát körüli közéleti vita is hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban 2014-ben Vermont állam olyan törvényt léptetett életbe, mely kötelezővé tette annak közlését az élelemiszerek címkéjén, hogy a termék génmódosított anyagokat tartalmaz-e.

Mi a glifozát?
A Wikipedia definíciója szerint a glifozát “gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor