Több mint félmillió áldozatot szed a klímaváltozás

2016. május 03. kedd - 19:01 / klímablog
 •    

A következő évtizedekben több mint félmillió áldozatra számíthatunk és a nem bankok által birtokolt vagyontárgyaknak akár 17%-át is tönkre teheti a klímaváltozás.

2050-re a klímaváltozás 529 000 emberéletet fog követelni, állítják tudósok a tekintélyes Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. Az elhalálozások oka főként szívbetegség, rák, agyvérzés lesz, melyeket a hőség okoz majd. A melegebb klíma miatt körülbelül 4%-kal fog csökkenni a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, vörös húst 7%-kal kevesebbet esznek majd az emberek. Emiatt mindenki körülbelül 99 kalóriával kevesebbet lesz képes magához venni naponta. Ez a túlfogyasztástól szenvedő társadalmakban persze inkább jól hangzik, de a világ jelentős részén az alultápláltság és a tápanyagszegénység egyre több ember életét határozza majd meg. A kalóriabevitel csökkenése 260 000-rel mérsékli majd a túlsúlyosságból eredő halálesetek számát. De ha nem menne végbe a klímaváltozás, 1,9 millió halálesetnek vehetnék elejét.

A legtöbb ember a Csendes-óceáni térség nyugati részén és Délkelet-Ázsiában fog meghalni a klímaváltozás miatt a tanulmány szerint. Európában Görögországban és Olaszországban lesz a legerősebb a klímaváltozás hatása a halálozásokban. Előbbiben 124, utóbbiban 89 haláleset jut majd egymillió lakosra az éghajlatváltozás miatt.

A klímaváltozás megállíthatatlan, de fékezhető. (fotó: freeimages.com)

A klímaváltozás megállíthatatlan, de fékezhető.
(fotó: freeimages.com)

Emberéletek

 • A legtöbb veszélyeztetett ember Indiában él, számuk eléri az egymilliárdot. Dél-Ázsiában összesen 1,4 milliárd ember életére és egészségére lesz kedvezőtlen befolyással a klímaváltozás.
 • Nemcsak a meleg hőmérséklet, hanem a szélsőséges időjárás és az árvizek is egyre több áldozatot fognak követelni. A korszerűtlen építkezési szokások miatt a viharok és monszunok utáni földcsuszamlások egész falvakat törölhetnek el a Föld színéről.
 • Nagy számban szedhet áldozatokat a klímaváltozás Kínában, Bangladesben, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Japánban és Pakisztánban, állítja a Verisk Maplecroft angol kockázatelemző cég.
 • Afrikában leginkább Burundi, Dél-Szudán és Eritrea lakossága számíthat a legrosszabbra. A földrészen már eleve nagy az élethez szükséges természeti erőforrások (pl. ivóvíz, termőföld) szűkösségéből fakadó konfliktus.
 • Japán, Tajvanban és Hongkongban a lakosság 85%-a van kitéve természeti jelenségekből fakadó veszélyeknek. Mégis e három államot az alacsony veszélyességi kategóriába sorolták és 1990 óta összesen 32 000 ilyen jellegű halálesetet regisztráltak felségterületükön.
 • Haitit ugyan közvetlenül nem érintik természeti katasztrófák, de a 2010-es földrengés miatt 230 000 természeti veszélyekből eredő halálesetet könyvelt el 1990 óta. Ennek oka az, hogy a hosszú évek óta tartó erdőirtás miatt nem maradt növényzet, ami megakadályozza a földcsuszamlásokat, amikor a földrengés rázta meg az országot.
Megvalósult a klímarémálom
A kutatók szerint beláthatatlan következményekkel járhat az emberiségre nézve, ha a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius-foknál jobban emelkedik. Ezt még a politikusok is megértették, a Párizsi Klímacsúcson ezt a határértéket szabták meg, amelynél tovább nem engedhetjük a felmelegedést az évszázad közepéig. A valóság ezzel szemben az, hogy februárban már sikerült összehoznunk.

Anyagi javak

 • Több ezermilliárd dollár értékű vagyontárgy károsulhat a klímaváltozás miatt, derül ki a London School of Economics tanulmányából. Ha az évszázad végére 2 Celsius fokban sikerül limitálni a globális felmelegedést, annak 1700 milliárd dollárnyi érték látja kárát. Ha 2,5 Celsius fokkal nő a hőmérséklet, akkor 2500 milliárd dollárnyi vagyon kerül veszélybe.
 • A nem bankok által birtokolt összes vagyontárgy 0,5%-17%-a szenvedhet kárt, maximum 24 000 milliárd dollárnyi érték. A nem pénzintézetek tulajdonában lévő eszközök értéke globálisan 143 000 milliárd dollár.
 • Manila 23 millió lakosa szinte teljes létszámban veszélyeztetett zónában él, mert a város ciklonok, földrengések és szökőárak pusztításának egyaránt ki van téve.
 • Indonéziában Jakarta, Kínában Tungkuan és Japánban Tokió van a legveszélyeztetettebb nagyvárosok között.
 • A természeti katasztrófák évente 100 milliárd dollárnyi kárt okoznak.
 • A katasztrófakockázat-csökkentési beruházások -ezek rendszerint infrastrukturális fejlesztések- 70-85%-át magántőke adja.