Tinta készül a légszennyezésből

2017. március 02. csütörtök - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Még a légszennyezést is lehet újrahasznosítani, csak kellett némi kreativitás hozzá. Az Air Ink a szennyezett levegő széntartalmát visszanyerve állít elő kiváló minőségű tintát.

A híres neves MIT(Massachusetts Institute of Technology) spin-off cégeként működő Gravky Lab találta módot rá, hogy felfogják az autók kipufogóján távozó szennyezett levegő széntartalmát és azt fekete tintaként hasznosítsák újra.

Az egyik feltaláló, Anirudh Sharma a világ ötödik legszennyezettebb városában, Mumbaiban járva kezdett azon gondolkodni, hogy csak lehet kezdeni valamit a levegőbe jutó rengeteg korommal. És, ahogy az egyre népszerűbb design thinking gondolkodás mondja: ahol probléma van, ott megoldásnak is kell lennie.

Ebben az esetben ez egy, a kipufogóra rögzített henger alakú egység volt, ami felfogja a kocsikból kiáramló kormot, mielőtt az a szabad levegőre érkezne. Az apró szemcséket aztán koromfekete, szén alapú pigmentté finomítják. A cég három év alatt addig jutott, hogy egész termékskálát alakított ki Air Ink néven tintákból, tollakból, művész tusokból, amelyek jelenleg a Kickstarteren próbálnak értékesíteni.

air ink

Kép.Kickstarter

Egy 30 milliliternyi tintát tartalmazó toll egy autó 45 percnyi szennyezésével telik meg. A megoldással ráadásul nem csak a kocsikból kiáramló kormot vonják ki a levegőből, és hasznosítják újra, de kiküszöbölnek még egy szennyezőt: a hagyományos tinta előállításához szükséges fosszilis üzemanyagokat.

Ha képesek vagyunk megfogni a szennyezést, lehetőséget teremtünk rá, hogy bezárjuk a hurkot – mondja a fejlesztő. Ez pedig maga a megvalósult körforgásos gazdaság.