Sivataggá tesszük a Földünket

2017. november 15. szerda - 12:30 / kfarkas
  •    

Tovább romlott az élőhelyek és a vizsgált gerinces állatfajok populációinak állapota – derült ki a World Wildlife Found Élő Bolygó jelentéséből. A WWF legfrissebb, 2016-os Jelentése riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58 százalékkal szorultak vissza.

A nyolcadik Fenntarthatósági Csúcson Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mutatta be a szervezet által elkészített legfrissebb Élő Bolygó jelentést. A kétévente megjelenő jelentés 2016-os kiadása friss kutatási adatokra támaszkodva riasztó adatokat közöl: a gerinces fajok populációinak jelenlegi 58 százalékos visszaszorulása a becslések szerint tovább romlik: ha a Föld lakossága változatlan módon és mértékben használja továbbra is a Föld erőforrásait, akkor 2020-ra ez az adat már 67 százalékos veszteséget jelenthet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A szárazföldi fajok esetében 38 százalékkal csökkent a populációk mérete. Az édesvízi fajok populációi 81 százalékban csökkentek a hetvenes évekhez képest. A vizes élőhelyek több mint 80 százaléka tűnt el az elmúlt 300 évben. Jelen pillanatban 3700 gát épül, ha mindez megépül a folyók 97 százalékban módosultnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy természetes állapotukban gyakorlatilag megszűnnek létezni.

Hasonlóan súlyos a helyzet a tengeri élőlények populációiban, ahol 36 százalékos a visszaesés. A tengeri élőhelyek közül a Föld legnagyobb fajgazdagságú élőhelyeinek számító korallzátonyok vannak a legnagyobb veszélyben. A tudósok elemzése szerint 2015-2016-ban kezdődött meg a földtörténet (eddigi) harmadik legnagyobb mértékű korallpusztulása, ami miatt a korallzátonyok háromnegyedét veszélyezteti közvetlenül a teljes pusztulás.

A két évvel ezelőtti jelentésről készült összefoglaló írásunkat itt olvashatja!

A populációk csökkenésének még mindig az egyik legfőbb oka az emberi tevékenység, illetve az emberi tevékenység hatására felgyorsult éghajlatváltozás. “A jelentésből világosan kitűnik, hogy a globális gazdasági folyamatok teljes és haladéktalan átalakítására van szükség egy fenntartható, egyetlen bolygó erőforrásainak megfelelő mértékű termelői-fogyasztói magatartás eléréséhez” – foglalta össze Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A szakember szerint a jelenlegi életmódunkban jelentősen több erőforrást használunk fel, mint amit a bolygó képes előállítani. „Jelenleg 1,7 bolygóra lenne szükségünk ahhoz, hogy az emberiség jelenlegi fogyasztását fenntarthassuk. A fejlett országok ökológiai lábnyoma átlagosan ötször akkora, mint a szegényeké. Napjainkban a legnagyobb egy főre jutó ökológiai lábnyommal rendelkező országok Katar, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Dánia, az USA, Belgium, Kanada, Ausztrália, Hollandia és Írország.

A jelentés szerint a Duna-Kárpátok régióban az utóbbi két évszázadban a vadászat és az élőhelyek visszaszorulása miatt drámaian csökkent az erdei nagyragadozók létszáma. Ez a trend azonban az utóbbi években megfordulni látszik, köszönhetően az Európai Unió Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelveinek, amelyek stabil hátteret szolgáltatnak az európai természetvédelemnek.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor