Óriási pénzeket termel a Tesla megújuló energiás akkutelepe

2018. február 14. szerda - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Két nap alatt majdnem egymillió dollárnyi bevételt termelt az az akkutelep, amit Elon Musk 100 nap alatt építtetett fel Ausztráliában, hogy bizonyítsa a világ közvéleményének, a megújuló energiák akkumulátoros tárolása jelenti a jövő energiaellátását.

A dél-Ausztráliai Jamestown mellett található, 100 MW-nyi kapacitású, lítiumionos akkutelepe, melyet száz nap alatt építettett fel Elon Musk. Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, méghozzá nagy előnnyel, mert “háromszor akkora”, mint a toplista második helyén lévő telep, állította Musk.

Musk 2017 márciusában értesült Ausztrália energiaellátási problémáiról és rögtön felajánlotta segítségét. A száz napos határidőt maga Musk állapította meg, s vállalta, ha a szerződés aláírása után száz nappal nem működik a telep, akkor a Tesla állja a cecchet. A beruházás nagyjából 50 millió dollárba került. Ezt közpénzből finanszírozták.

Az országben nem ritkákt az áramkimaradások, 2016 szeptemberében történt áramszünet híre a világsajtót is bejárta. A rendszerszintű problémáknak zavaroknak több oka is van:

  • Az idejétmúlt, korszerűtlen széntüzelésű erőművek üzemzavarai.
  • A megújuló energiák kiszámíthatatlansága és szórványossága.
  • A szélsőségesen meleg hőmérséklet.
  • A klímaváltozás miatt egyre melegebb óceánból energiát nyerő, egyre erősebben tomboló hurrikánok.

Mindezek a tényezők együttesen annyira destabilizálták az energiapiacot, hogy jelentősen megugrottak az árak. A telepet 2017. december 1-én helyezték üzembe és kapcsolódott be az áramhálózatba.

December 14-én egy széntüzelésű erőmű meghibásodott, s a Tesla telepe vette át a szerepét az áramellátásban.

A Tesla, a Neoen nevű francia cég és az ausztrál kormány közötti megállapodás értelmében, az állam használhatja a kapacitás jelentős hányadát (70 MW/39 MWh), amikor szüksége van rá. A fennmaradó rész (30 MW/90MWh) felett a Neoen diszponál, a megtermelt energiát a piacon értékesítheti.

Elon Musk (Flickr/Web Summit)

Elon Musk
(Flickr/Web Summit)

A telep tulajdonosa a Neoen és a Tesla. A Neoennek már az első naptól profitot hajt a kapacitás. Január 18-án és 19-én a francia cég 800 000 ausztrál dollárnyi bevételt generált a megtermelt árammal, mivel 14 dolláros (2777 forintos) MWh-s tarifával tudta értékesíteni a villamos energiát.

Az ABC információi szerint a telep 30 000 háztartást képes ellátni árammal egy órán át.

A Tesla és a Neoen már együttműködik egy 20 MW-os akkutelep építésén Victoria államban, mely Ausztrália legnépesebb állama. Queenslandben is tervezik egy telep létrehozását, ez nagyobb lenne, mint a 2017-ben felépített kapacitás.

Musk azt reméli, hogy a dél-ausztráliai akkutelep modellje -vagyis a megújuló energia akkukban való tárolása nagy volumenben is- más országban szintén beválhat, s az ilyen kapacitások kiépítése tovább erősítené a Tesla energiatechnológiai üzletágát.

A híradások nem tértek ki rá, hogy a telep napenergiát vagy szélenergiát tárol-e, de a fotókon látható, hogy óriási szélkerekek is vannak a mezőn a létesítmény közelében.

(abc.net.au, futurism.com, Renew Economy)