Óriási erdőtelepítéssel válnak karbonsemlegessé az országok

2017. november 08. szerda - 19:07 / Kriston László
  •    

A világ talán két legnagyobb erdőtelepítési programja veszi kezdetét két országban. Brazília és Új-Zéland többszáz millió fát ültetnek az elkövetkező néhány évben, hogy teljesíteni tudják a párizsi klímaegyezményben foglalt emissziócsökkentési vállalásaikat.

Amikor Dilma Rousseff hatalomra jutott Brazíliában, részben azzal töltötte elnöki mandátuma első 19 hónapját, hogy eltörölt egy sor olyan szabályt, rendeletet, melyek megvédték az esőerdőt.

Az azóta már egy korrupciós botrányba belebukott politikus asszony hatalma csúcsán olyan elnöki határozatot léptetett életbe, mely hét lápvidéktől vette el a természetvédelmi övezet státuszt, hogy vízerőművek épülhessenek ott. Tulajdonképpen a befektetőknek és az iparnak kedvezett, megnyitva az utat az amazonsai beruházások, ingatlan- és agrárfejlesztések előtt, valamint a bányászok és mezőgazdák letelepedését könnyítette meg. Ami szintén építkezéssel jár.

A brazil kormány most igyekszik orvosolni az ökoszisztémákon ejtett csorbát. Az amazonasi esőerdőben 73 millió fa ültetésével megpróbálják pótolni a kipusztított fás területeket 2023-ig.

A hat éven át tartó, több millió dollárt felemésztő projektet a Conservation International kivitelezi. Az erdősítést 30 000 hektárnyi területen végzik el, ami 30 000 focipálya nagyságának felel meg.

Fotó: Flickr/dmitri_66

Fotó: Flickr/dmitri_66

A World Economic Forum cikke szerint a programban résztvesz a Brazil Környezetvédelmi Minisztérium, a Global Environment Facility, a Világbank, a Brazilian Biodiversity Fund, valamint a Rock in Rio környezetvédelmi részlege, az Amazonia Live.

A kormány azért kötelezte el magát az erdősítés mellett, mert az ország csak így tudja teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállalt mértékű üvegházgázkibocsátás-mérséklést: karbonkönyvelésében tehát a széndioxid-elszívást is erősíteni kell. Nyilvánvalóan fák telepítésével, melyek megkötik a levegőben lévő CO2-t.

A program nem áll meg 2023-ban, 2030-ra a tervek szerint 12 millió hektárt erdősítenének.

Az amazonasi esőerdő a Föld tüdeje. Ez a legnagyobb esőerdő a világon, lakossága nagyjából 25 millió. A biodiverzitás olyan gazdag itt, hogy botanikusok és biológusok folyton új növényfajtákat fedeznek fel. Csak 2014-2015-ben 381 eddig ismeretlen fajtát találtak.

Az erdősítést a “muvuca” módszerrel végzik, ami annyit tesz, “sok ember kis helyen”. Minden négyzetméteren 200 őshonos fafajta magvait szórják szét, hogy a természetes kiválasztódás révén szökkenjen szárba a győztes fa. A Fast Company egy 2014-es cikkében azt írta, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint ez a módszer 90 százalékkal eredményesebb, mint más erdőtelepítési eljárások.