Ökoközpont lesz a bűn városából?

2014. március 01. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Évente 40 millió turista látogat el a szerencsejátékok fellegvárába. Nem véletlenül nevezik Sin City-nek, vagyis a Bűn Városának a nevadai kaszinóparadicsomot: a pénzszórás, a vásárlás, a pazarlás, az energiafaló fényreklámok világfővárosa. Hogyan lehet hát környezetbarát? A város vezetése kitalálta. A mosoda már LEED-minősítést kapott.

Kép:sxc

Voltak aszályos nyarak, amikor a várost körülvevő hegyek víztározójában olyan alacsonyra apadt a víz, hogy veszélybe kerültek a szállodákban az elnöki lakosztályok: ha nem elég magas a vízszint, semmi sem fog folyni a csapból a turizmus hierarchiájának csúcsán, a legdrágább, tetőteraszos lakosztályokban. Szerencsére ez nem következett be, de nem sokan múlott. A polgármester ilyenkor mindig betiltja a gyepek locsolását.

Magyar származású polgármester
Carolyn Goodmanről érdemes megjegyezni, hogy magyar származású. Apja Carl Goldmark volt, akinek nagybátyját ugyancsak Goldmark Károlynak hívták, s romantika korabeli zeneszerzőként emlékezünk rá (ő komponálta a Sába királynője című operát, de Seregi László is az ő muzsikájára készítette A makrancos hölgy című balettet).

Az új városatya, illetve városanya, Carolyn Goodman – aki az előző polgármester, a három mandátumot végigszolgáló, 12 évig pozícióban lévő Oscar Goodman felesége – terve az, hogy Las Vegas az USA vezető ökotudatos rendezvényszervező városa legyen, ahova azért jönnek a vállalatok – Atlantic City, San Francisco vagy éppen New York helyett – mert divatos dolog és megéri fenntartható módon megredenzi a céges konferenciát, továbbképzést vagy szakmai kongresszust.

A Las Vegas Convention and Visitors Authority (LVCVA) egy ideje már hirdeti a rendezvényszervezés fenntartható praktikáit. Gondoljunk csak bele, minden egyes nap végén hány műanyag italos palack, borospalack kerül a szemétbe, mennyi víz folyik el a szökőkutakban, mennyi energiát fogyasztanak a belső és külső világítások. Van mit zöldíteni.

A lenyűgöző pompára és építészeti túlzásokra hajlamos, fényorgiában úszó városban egyes cégek már tettek jelentős lépéseket a zöldülés érdekében: Az USA harmadik legnagyobb konferenciaközpontja, a Cashman Center and Las Vegas Convention Center 2012-ben a felhasznált anyagok 68 %-át, mintegy 3288 tonnát hasznosított újra, ami egész Amerikában rekordnak számít, írta a Greenbiz.com.

Egy hónappal ezelőtt négy elektromos autó-feltöltő állomás nyílt meg a kongresszusi központ mellett.

Kép:sxc

A Caesars Entertainment, melynek tulajdonában vannak a legnagyobb szállodák és kaszinók (Caesars Palace, Paris, Bally’s, Flamingo, Rio, Planet Hollywood, Harrah’s Las Vegas, The Quad) 2008-ben indította el a CodeGreen programot, melynek célja a vízfogyasztás csökkentése és az alkalmazottak motiválása a fenntarthatóbb üzletvitel kivitelezésére. Eddig 200 bankett- és rendezvényszervezőt képeztek ki ezen irányvonalak mentén.

A cég munkatársai külön juttatásokat kapnak, ha saját otthonaikban is ökobarát és társadalomtudatos dolgokat tesznek (energiaaudit, veteményeskertben termett növények elajándékozása, stb.) Eddig több mint 80 000 dollárnyi jutalomban részesültek, melyeket ajándékvásárlásra és utazásra fordíthatnak. Az elmúlt 9 évben a Caesars 70 millió dollárt fektetett energia-hatékony megoldásokba. A vállalat 1,5 millió dollárt adományozott egy tanárokat segítő programnak, és a rendezvényei után megmaradt anyagokból 18 000 kilogrammnyit hasznosított újra, melyeket segélyszervezeteknek adományozott.

Az MGM Resorts, mely az MGM Grand Bellagio, a Mandalay Bay, a The Mirage, a Monte Carlo, a New York-New York, az Excalibur, az Aria és a Vdara tulajdonosa Vegasban, 12 épületét mérette fel a TripAdvisor GreenLeaders programban. Az Aria és a Vdara Platinum fokozatot kaptak, ami ritkaság, mert a bevizsgált épületeknek csak a 10 %-a éri el.
A Mandalay Bay konferenciaközpontján 160 000 négyzetméteres területen helyeznek el 20 000 napkollektort, amivel a második legnagyobb tetőszinten lévő szolárfarm lesz Amerikában. A fejlesztés 6,2 megawatt energiához juttatja az épületet.

Kép:sxc

A Wynn Las Vegas évente 1595 tonna hulladék kidobásának veszi elejét, amivel első helyen van a helyi cégek között. Vendégeit pedig nyomtatott papírok nélkül csekkoltatja ki a szobákból. Elektronikus számlát kapnak.

A Boyd Gaming, mely a Suncoast, a Gold Coast és a The Orleans kaszinókat üzemelteti elsőként vívta ki magának a LEED környezetbarát épület-szabvány ezüst fokozatát. Igaz, csak a mosodájával!

A Sands Corporation Venetian és Palazzo komplexumai APEX/ASTM 2. szintű bizonyítványában részesültek. A cég 2011-ben indította el a zöld rendezvényszervezérse koncentráló ECO360° Meetings programot. Ennek jegyében minden egyes rendezvény után “Hatásjelentést” írnak, amely számszerűsíti, milyen ökológiai lábnyoma volt az eseménynek. A Sands Expo Center tavaly közel 36 000 kilónyi megmaradt anyagot osztott szét jótékony céllal és 680 szolárpanelt helyezett fel épületeire. A General Electric segítségével csillárjaikban is LED-technológiára cserélték a régi, energiafaló égőket.

A pazarlás városa
  • Évente 40 millió turista látogat el ide, s azzal, hogy idekocsikáznak vagy repülnek, irdatlan mennyiségű üvegházgáz-kibocsátás okozói.
  • Dél-Nevadában a csúcsszezonban 5761 megawatt a villamosáram-fogyasztás. Ez ötször több, mint Észak-Nevadában.
  • A régióban 103 005 villanykörte világít.
  • A sivatag közepére álmodta meg a kaszinó-mekkát a híres gengszter, Bugsy Siegel, ezért a város finoman szólva nem bővelkedik vízben. 2012-ben Las Vegas-völgy 408,2 milliárd liter vizet fogyasztott el, ami 1,6 %-kal több, mint a 2011-es mennyiség.