Nincs szaga, és nem károsítja a környezetet

2017. december 05. kedd - 20:12 / piacesprofit.hu
  •    

Sz...-ból aranyat bizonyosan nem lehet csinálni – de fűtőanyagot igen. Izraeli kutatók szerint szárnyas állatok ürülékéből az ország szénfogyasztásának 10 százalékát lehet kiváltani.

 

A Ben Gurion Egyetem tudósai a szakirodalomban megjelent tanulmányukban rámutatnak: a szárnyasok ürüléke bacillusokat hordoz, szennyezi a környezetet. Amennyiben szenesítik, és fűtőanyagként használják, ez a probléma megoldódik, ugyanakkor az így előállított „hidroszén” több energiát ad, mint amennyit előállítására fordítottak.

A kutatók összehasonlították találmányukat az általában növényi maradékokból gyártott bioszénnel, és megállapíthatták, hogy az utóbbi előállítása több energiát igényel, és jobban károsítja a környezetet.

Gabona ültetésénél műtrágyákat alkalmaznak, amelyek terhelik a termőföldet, míg a szárnyasok hulladéka amúgy is jelen van a gazdaságban, így eltüntetése, hasznos felhasználása mindenképpen előnyös.

Az izraeli kutatók biztosították az érdeklődőket, hogy fűtőanyaguknak nincs sem szárnyas-, sem ürülékszaga – elégetésénél a szén szagát érezzük. (Der Standard)

Növényfelismerő robotokkal csökkentik a rovarirtó-használatot
A mezőgazdaságban mindenhova permetezik a gyom- és rovarirtó szereket, oda is, ahova nem kellene. Ezért fejlesztenek ki rezisztenciát a kórokozók. Aminek a következménye: még több permetezés, hogy hasson a kemikália. Ördögi kör. De új modell van születőben. Robotika, alakfelismerő szoftver és mesterséges intelligencia az agráriumban.