Mindenki egyért – a Föld Napja

2012. április 20. péntek - 16:56 / PP/MTI
  •    

Immáron negyvenkét éve minden év április 22-én ünnepli a világ a Föld Napját. Csaknem fél évszázada ezen a napon  25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. Számos programot ajánulnk a környezettudatosság jegyében, de a környezetért való felelősségnek egész évre ki kellene tartania.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Kép:sxc
Kép:sxc

 

Néhány ötlet a háztartás környezetbarátabbá tételére:
• Gyűjtsd szelektíven a hulladékot otthon és munkahelyeden! – Ne terheld a lerakókat – és így környezetünket – hasznosítható anyagokkal! – A ruhákat, elektronikai eszközöket, használati tárgyakat ajánld föl másoknak, például segélyszervezeteknek, ha neked már nem kellenek! – Van, amit már nem lehet használni, de anyagában még hasznosítható. Ezeket gyűjtsd szelektíven és vidd el egy színes kukáig! – A zöldhulladékokat komposztáld, vagy hívd az egyre több településen elérhető zöldjáratot! – A veszélyes hulladékot – ilyen az elektromos és elektronikai hulladék, a lejárt szavatosságú gyógyszer, az elem, az akkumulátor, a gumiabroncs, a fénycső – vidd a hulladékudvarba vagy használd ki a gyűjtőakciók valamelyikét! – A használt olaj újrahasznosítható, a MOL kútjain kapsz üres tartályt. Ha megtöltöd, visszaveszik és felhasználják.
• Fogyassz minél gyakrabban GMO-mentes és bioélelmiszert!
• Használj újrahasznosított és biotermékeket!
• Fogyassz tudatosan: a petpalackos termékekkel szemben részesítsd előnyben az üveget még akkor is, ha nem visszaváltható!
• Éljen a csapvíz!
• Gyalogolj, bringázz, használd a tömegközlekedést!
• Ültess fát, virágot, kerti zöldséget, legyen saját fűszerkerted!

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával.

Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot. A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek. A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja. Egyes helyeken szemétszedéssel és takarítással, máshol kerékpáros felvonulással, koncertekkel és ügyességi vetélkedőkkel ünneplik a Föld napját vasárnap országszerte. Mert: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?- ahogy a jelmondat is fogalmaz.

A Mit tehetsz Te? mozgalom lényege, hogy megmutassa, egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért. A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás, mert aki tudja például, hogy mi az az ökológiai lábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, az már azt is tudja, mit kell tennie. Minden nap. Mert ahogy a Föld napja mozgalom egyik jelszava is mondja Egyetlen nap kevés…

Programok Budapesten és vidéken
A budapesti Kossuth téren tartja központi rendezvényét a Vidékfejlesztési Minisztérium: a programok között rajzverseny, biokóstolás, a Besh o droM zenekar, Harcsa Veronika és a Storyville Jazz Band fellépése is szerepel. A kisebbek felmászhatnak a kukás- és locsolóautókra, megnézhetik a Mimó és Csipek az erdőben című bábelőadást, az alkotóházban pedig különféle hulladékokból játékokat készíthetnek. A családok válogathatnak az alkalmi biopiac kínálatából, valamint megismerhetik a hulladékgyűjtés és újrafelhasználás legújabb elveit és technikáit.
Vasárnap a Critical Mass (Kritikus Tömeg) bringás felvonulása indul a térről – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
Több mint száz önkéntesre számít a Gellért-hegyi vízesésnél az Új Akropolisz vasárnap délelőtt. A nagytakarítási akcióban részt vevők szemetet szedhetnek a parkokban és a sétányok mentén, korlátot festhetnek és a játszótér is rendezésre vár. A munkaeszközökről és a szemeteszsákokról az egyesület gondoskodik, az összegyűlt szemetet idén is a Főkert Zrt. munkatársai szállítják el a helyszínről.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnapig tart a Föld Fesztivál: a közönség a többi között megismerkedhet az Ipolytarnócon fellelt őslények világával, az Országos Erdészeti Egyesület standjánál az erdők világával, az Öthét Egyesület jóvoltából pedig a szelektív hulladékgyűjtéssel.
Pécsett, a Tettye téren rendezik meg a Föld-napi programokat szombaton 10 és 15 óra között. A kisebbeket egyebek mellett kézműves foglalkozások, állatsimogató és gyógynövényes illatzsákok készítése szórakoztatja. Bemutatkozik a Jane Goodall Intézet, az érdeklődők megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság fontosságával, hallhatnak a madarak gondozásáról, a növények ültetéséről és a vasút előnyeiről.
A Pintér-kert Arborétum idegenvezetéssel ingyenesen látogatható, a csoportok a létesítmény bejáratától 10, 11, 12, 13 és 14 órakor indulnak.
A Tettyei Mésztufa-barlang ezen a napon 10 százalék kedvezménnyel látogatható, 11 órakor Ribizli bohóc Bandulni jaj de jó című műsora várja a közönséget.
Egerben kerékpáros felvonulással, ismeretterjesztő interaktív játékokkal, akadálypályával és színpadi programokkal várják a látogatókat vasárnap, az Érsekkertben ügyességi vetélkedők, bicikli-szépségverseny és filmvetítés lesz.
Szegeden a Füvészkertben köztisztasági gépjármű bemutató, bábelőadás és növényültetés színesíti a programokat.
Az Agostyáni Arborétum rendkívüli nyitva tartással várja a látogatókat, míg Hajdúböszörményben a Zöld Kör közösségi faültetésre és a Hajdúságban tenyésző ürge (Citellus citellus) állományainak felmérésére invitálja a vállalkozó szelleműeket. A többi között Szentendrén, Délegyházán és Bőn is hulladékgyűjtéssel, takarítással ünneplik a Föld napját.