Képtelen csökkenteni emisszióját Anglia

2016. február 18. csütörtök - 19:01 / piacesprofit.hu
  •    

Kilenc éven belül bezárja összes széntüzelésű erőművét Anglia, de a Párizsi klímaegyezményben kitűzött emissziócsökkentési vállalásokat mégsem lesz képes teljesíteni.

A szigetországban 2015-ben a kormány elvetette azt az egymilliárd fontos szén-dioxid elnyelési és tárolási (CCS: carbon capture and storage) projektet, melyet a klímavédelem egyik fő eszközének ígértek. A döntést az állami kiadások csökkentésével indokolták. A technológia a földfelszín alá juttatja a gyárak kéményeinek füstjét. A “juttatja” szó nem igazán jelzi azt az energiaigényes eljárást, hogyan préselik a föld alatti üregekbe (melyek javarészt egykor földgázt tartalmaztak) a füstöt. Mivel a technológia drága, a piaci szereplők önerőből nem nyúltak érte.

A másik fő ok azonban az infrastruktúra részleges hiánya. Ahhoz, hogy a gyártól eljuttassák az üregekig az üvegházgázokat, hosszú vezetékrendszert kell kiépíteni, vagy közlekedési eszközökön szállítani a füstöt, ami szintén csöveket feltételez (valahogy be kell juttatni a jármű tartályaiba).

Ugyan az igaz, hogy a brit Energiaügyi Minisztérium nem szakított véglegesen a technológiával, de ha bármit akar a CCS-től Anglia, akkor hamar kell cselekednie. A kérdés vizsgálatára létrehozott Energia és Klímaváltozási Bizottság vezetője, Angus MacNeil úgy vélekedett, ha Cameronék kormánya nem fektet most a CCS-infrastruktúra szállítási részébe most, lehetetlen lesz számottevően csökkenteni az ország üvegházgáz-kibocsátását, jelentette a Reuters.

Évekbe telik, mire az említett vezetékeket kiépítik, így az erőművek addig fékezetlenül eregetik füstjüket a légkörbe.

Elektromosságunk és annak füstvonzata. (fotók: freeimages.com)

Elektromosságunk és annak füstvonzata.
(fotók: freeimages.com)

Külföldön már felmerült, hogy az ÜHG-k ilyen módon történő eltüntetése nem okoz-e veszélyes szeizmikus aktivitást, vagyis földrengéseket. Vannak úgy vélik, igen, vannak, akik nem – tudományos konszenzus még nincs a kérdésben.

Viszlát szénerőművek!

A brit kormány 2015. novemberében a párizsi klímacsúcsot megelőző napokban jelentette be, hogy 2025-re bezárja összes széntüzeléses erőművét. De már 2023-tól is csak nagy megszorításokkal működhetnek. Anglia szenes erőműveinek bezárásáról a részletes terv idén tavasszal lát napvilágot. A kormány azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy nem lehetséges a következő 9-10 évben széles körben átállni a megújuló energiákra, akkor nem fogják bezárni az erőműveket. (Az amerikai klímavédelmet most a bíróság hátráltatja.)

2015 második negyedévében az ország áramfogyasztásának valamivel több mint 20 %-át állították elő széntüzelésű erőművek. A földgáz 30 %-ért felelt. A megújuló aránya az energiamixben 25,3 % volt, az atomerőműveké 21,5 %. Jó hír, hogy a brit közműipari cégek már nem fektetnek földgáz-üzemű erőművekbe sem, mert anyagilag nem éri meg nekik.

Az EU jól halad
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió jó úton halad, hogy 2020-ra teljesítse a vállalt 20 százalékos emissziócsökkentést az 1990-es bázisévhez képest. Ez optimizmusra ad okod, az adat azonban uniós átlag: a nagy ipari országok némelyike, elsősorban Anglia, továbbra is küszködik kibocsátása mérséklésével. Ugyanakkor egyszerűen kevés lesz a világ összes országának emissziócsökkentési terve ahhoz, hogy feltartóztassuk a klímaváltozást.