Katasztrófákban már verjük a múlt századot

2014. május 25. vasárnap - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

Európában, az elmúlt években a természeti katasztrófák rohamosan növekvő tendenciát mutatnak. A természeti csapásokban alig egy évtized alatt máris leköröztük a 20. századot.

A 2013-as árvíz Magyarországon – Kép: MTI

Európában a 2000-es évek után látványosan megnőtt a természeti csapások száma a megelőző évtizedekez képest, de úgy tűnik, hogy még az egész huszadik századhoz viszonyítva is ez az évtized vezet katasztrófák terén. Az EM-DAT adatbázisa szerint, melyben 1900-tól kezdve több szempont szerint kereshetünk a természeti csapásokra, a Magyarországot érintő legnagyobb katasztrófák többsége a 21. században következett be. A legtöbb embert érintő csapások listája 1999-ben kezdődik, nyolc esemény történt 2000 után, és három 2013-ban. A legnagyobb károkat okozó csapások közül öt 2000 után, három pedig a 90-es években történt – írta az ecolounge.hu.

A világbank múlt év végén kiadott jelentése szerint évente nagyjából 200 milliárd dollárba kerülnek a természeti és időjárási katasztrófák. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg 50 milliárd dolláros költség globális szinten megnégyszereződött 30 év alatt. Az elmúlt 30 év katasztrófáinak összköltsége meghaladja a 4 ezer milliárd dollárt. Ennek nagyjából kétharmad része szélsőséges viharkárokhoz, áradásokhoz, szárazsághoz kapcsolódott, és több mint 2,5 millió ember életébe került.

Hazai vonatkozás

Tavaly a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg. Magyarországon is egyre gyakoribbak az erőteljes nyári viharok, de már a jelenlegi téli időjárás is sokkal hektikusabb képet mutat, mint az megszokott volt 10-20 évvel ezelőtt.

A klímaváltozás hatásaként nyáron várhatóan jelentősen csökken majd a csapadék, az 1961-1990-es referencia időszakhoz képest akár 30 százalékos csökkenés is megtörténhet. A téli időszakban viszont 20 százalékos csapadékmennyiség-emelkedés várható, ugyanehhez az időszakhoz képest. A hőmérséklet, a csapadék és a szél okozta extrém jelenségek intenzitása növekedni fog. Jó példa erre 2013, mely 1901 óta a kilencedik legmelegebb év volt. A tavaszi időszakban nagyon nagy mennyiségű csapadékkal és árvizekkel találkozhattunk, majd a nyár hatalmas aszályt hozott.

A cikk teljes formában itt olvasható!

Még nem késő cselekedni, de kemény lépések kellenek!
Még meg lehet állítani a melegedést a tudósok által veszélyesnek ítélt 2 fok alatt, és ehhez sokféle technológia és egyéb mérsékléssel kapcsolatos cselekvési lehetőség áll rendelkezésre –áll az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Testülete (IPCC) jelentésének harmadik részében. További részletek itt olvashatók!