Jönnek az állami napelemparkok?

2016. április 03. vasárnap - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport. Ezzel jelentősen nőne a hazai beépített napelem-kapacitás, ám Magyarország lemaradása annyira jelentős az európai átlaghoz képest, hogy a projekt, ha valóban meg is valósul, még mindig csak az első lépést jelenthetné a felzárkózáshoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A tervezett napelemparkok társulási formában működnének – állami és önkormányzati közreműködéssel – az ország különböző részein, körülbelül tíz helyen. Még keresik a megfelelő helyszíneket, több tényezőtől is függ, hol épülnek meg végül az erőművek. Fontos, hogy találjanak olyan önkormányzatokat, amelyek ingyen vagy legalábbis kedvezményes áron biztosítanak megfelelő nagyságú területet – értesült az NRGreport.

Nem kis területekről van szó, hiszen az erőművek átlagosan 4 MW teljesítményűek lennének, s már fél MW megtermeléséhez is körülbelül 2 hektárra van szükség. Kell, hogy legyen megfelelő betáplálási pont – nem mindegy, hogy milyen transzformátorok, hány voltos vezetékek vannak a környéken – négy megawattot feltáplálni komolyabb infrastruktúrát igényel. (A magyar kormány egyébként külön bünteti a megújulókat.)

A napelemparkok által termelt energiából közvilágítást és közintézmények energiaellátását biztosítanák közvetlenül. Az NRGreport úgy tudja, a tervezet szerint a termelt energiát feltáplálnák a rendszerbe, ami után rendszerhasználati díjat fizetnének, ám az energia nem kerülne közértékesítésre, nem lenne része a METÁR rendszernek – a helyszínen használnák föl.

Kis országok a világ szolárnagyhatalmai között
Növekedik az emberiség áraméhsége, de nem mindenütt nő kellő mértékben a megújuló energia aránya az energiamixben. Ebből az összesítésből kiderül, mely országokban legnagyobb a kiépített napenergia-kapacitások. Nem kell sem mediterrán országnak, sem nagy országnak lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk a napenergiában.