Jön a harmadik ipari forradalom: Itt a szénmentes gazdaság!

2010. február 22. hétfő - 18:34 / Sajtóközlemény
  •    

"Soha nem tapasztalt kihívások elé állítja az európai társadalmakat a szemünk láttára kibontakozó harmadik ipari forradalom, a fosszilis energiahordozóktól független gazdaság létrehozása", fejtette ki Herczog Edit, az Európai Parlament képviselője a II. Magyarországi Klímacsúcson. Az Európai Uniónak az energiahatékonyságot érvényre juttató technológiai fejlesztésekben kell utat mutatnia.

A február 19-én megrendezett II. Magyarországi Klímacsúcson a képviselőnő a szénmentes energiaforrások egyre szélesebb körű alkalmazásának fontosságáról beszélt a "Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában" című előadásában.

A szocialista politikus egyebek közt kiemelte, hogy a versenyképes gazdaság természeténél fogva tudásalapú, ugyanakkor ma már maga a tudás is elképzelhetetlen energia nélkül. "A digitális gazdaság még csak rövid időre sem tud biztonságos energiaellátás nélkül létezni", figyelmeztetett Herczog Edit. A számítógép-parkok mind árammal működnek.

Új versenykörnyezet

A politikus kitért arra is, hogy a felhasználható energiaforrások és lelőhelyek változásával, a demográfiai és migrációs folyamatokkal együtt változik a nemzetközi versenykörnyezet és benne az EU alkuképessége. "Ebben az összefüggésben különösen fontos, hogy a Lisszaboni szerződés lehetőséget nyújt egy valódi, erős közösségi energiapolitika kidolgozására". 

"A globális felmelegedés elleni küzdelemben kitűzött uniós célokat csak a kutatás és fejlesztés előtérbe helyezésével, új innovációs kultúra megteremtésével, intelligens energiarendszerek kiépítésével, egyszóval az intelligens növekedés ösztönzésével lehet elérni", tette hozzá az EP-képviselő. Ehhez azonban mindenekelőtt új energiapiaci beruházásokra, a termelői és a fogyasztói oldalon egyaránt technológiai léptékváltásra van szükség. "Az energetikai befektetéseknek egyszerre kell hozzájárulniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és az ellátásbiztonság növeléséhez".